Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΕΤΕΑΝ: Θετική η αποτίμηση των χρηματοδοτικών εργαλείων - Για το Εξοικονόμηση κατ' Οίκον διατέθηκαν 598,2 εκατ. ευρώ

ΕΤΕΑΝ: Θετική η αποτίμηση των χρηματοδοτικών εργαλείων - Για το Εξοικονόμηση κατ' Οίκον διατέθηκαν 598,2 εκατ. ευρώ
Τα σημαντικότερα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαχειριστής των οποίων υπήρξε το ΕΤΕΑΝ, είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ κ.Γαλιάτσος
Στον απολογισμό του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που δημοσιεύει σήμερα με άρθρο του στο ΑΠΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Γαλιάτσος, σημειώνει τη θετική πρώτη εφαρμογή των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΤΕΑΝ.
Οπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ.Γαλιάτσος:
 "Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος, έληξε την 31/1/2017. Μια πρόσθετη αξία του απολογισμού της περιόδου που έληξε πριν από 3 περίπου μήνες, είναι ότι ήταν η πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οι πόροι που διατίθενται από αυτήν γίνονται αντικείμενο διαχείρισης μέσω ταμείων. Κατά συνέπεια, ο απολογισμός ειδικά για την περίοδο που έληξε, ισοδυναμεί με τον απολογισμό της εφαρμογής για πρώτη φορά των νεοσύστατων αυτών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Τα σημαντικότερα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαχειριστής των οποίων υπήρξε το ΕΤΕΑΝ, είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και το Ταμείο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον (ΤΕΞΟΙΚ)".

Για το Ταμείο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ο κ.Γαλιάτσος σημειώνει:

"Το ΤΕΞΟΙΚ ήταν ένα πρόγραμμα που παρείχε επιδότηση και άτοκο δάνειο στα νοικοκυριά που επιθυμούσαν να προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Το αρχικό κεφάλαιο του προγράμματος ήταν 408,2 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για την παροχή επιδοτήσεων και για τη χορήγηση δανείων.
Τελικά, δόθηκαν προς τα νοικοκυριά 361,1 ως επιδοτήσεις και 237,1 εκατ. ευρώ μέσω της χορήγησης δανείων.
Συνολικά δηλαδή διατέθηκαν 598,2 εκατ. ευρώ, από τα 408,2 εκατ. ευρώ αρχικά κεφάλαια του Ταμείου.
Προφανώς 190 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την ανακύκλωση των κεφαλαίων, και από τη μόχλευση, δηλαδή τη συγχρηματοδότηση των δανείων από την πλευρά των τραπεζών.
Η απορρόφηση πόρων δηλαδή και σε αυτήν την περίπτωση, ήταν αρκετά υψηλότερη από τα αρχικά κεφάλαια."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης