Ενέργεια

Αύξηση 1,2% στις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα - Διακυμάνσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Αύξηση 1,2% στις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα - Διακυμάνσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ενισχύθηκεη τιμή του φυσικού αερίου

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα αυξήθηκαν την Τετάρτη μετά από μια σχετικά σταθερή διαπραγμάτευση την Τρίτη. Οι κινήσεις των τιμών συσχετίστηκαν με τις διακυμάνσεις στις αγορές ενέργειας. Παρά τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων Commitment of Traders, τα οποία αποκάλυψαν τη μεγαλύτερη μείωση στις απαισιόδοξες θέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων σε ένα μήνα, η αγορά δεν ανταποκρίθηκε σημαντικά. Έτσι, οι EUA που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκαν κατά 1,2% και διαμορφώθηκαν στα 66,47 ευρώ/τόνο.

Μικτές διαμορφώθηκαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές spot τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα στη Γερμανία μειώθηκε κατά περίπου 4% και διαμορφώθηκε στα 90,63 EUR/MWh εν μέσω βελτιωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαλάρωσης της ζήτησης.
Από την άλλη πλευρά, το παρόμοιο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε κατά περίπου 18% ελαφρώς πάνω από τα 79 EUR/MWh αφού η EDF παρέτεινε τη διακοπή λειτουργίας στον αντιδραστήρα της St Alban 2 (1.335 MW) στη νότια Γαλλία κατά τρεις ημέρες μέχρι την Παρασκευή.

Κατά μήκος της μελλοντικής καμπύλης, οι τιμές του πρώτου έτους της ηλεκτρικής ενέργειας κέρδισαν έδαφος την Τετάρτη, παρακολουθώντας τις ανοδικές τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Ως εκ τούτου, η γερμανική τιμή ισχύος Cal'25 και η γαλλική τιμή ισχύος Cal'25 αυξήθηκαν κατά περίπου 2% και διαμορφώθηκαν στα 88,16 EUR/MWh και 79,69 EUR/MWh αντίστοιχα.

Οι βρετανικές βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, με την NBP spot να σκαρφαλώνει πάνω από 6% για να κλείσει στους 75,75 p/therm εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και μειωμένων ροών.
Κατά μήκος της μελλοντικής καμπύλης, η τιμή του φυσικού αερίου για την παράδοση Win-24 αυξήθηκε κατά περίπου 1% και διαμορφώθηκε στους 89,27 p/therm, υποστηριζόμενη από γεωπολιτικές εντάσεις, παρά τις άνετες προοπτικές προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη, πιεσμένες από την αδύναμη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και τη μείωση του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου. Ωστόσο, μια απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ βοήθησε στον μετριασμό αυτών των απωλειών παρέχοντας κάποια στήριξη στην αγορά. Ως εκ τούτου, το Brent υποχώρησε κατά 0,5% για να διαμορφωθεί ελαφρώς πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI έφτασε τα 82,81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 0,7% την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης