Αναλύσεις

Η επιμονή του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και lock out εμποδίζει τη συμφωνία

Η επιμονή του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και lock out εμποδίζει τη συμφωνία
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο αυτό έχει κλειδώσει μεταξύ 5.900 και 6.000 ευρώ, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται μείωση συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Ορατός είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το lock out δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.
Αβέβαια είναι και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.
Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Βέβαιος για συμφωνία ο Τσακαλώτος

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, βέβαιος για καταρχήν συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά τη λήξη της ενημέρωσης στον κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά το αφορολόγητο αυτό έχει κλειδώσει μεταξύ 5.900 και 6.000 ευρώ, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται μείωση συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται από 22% σε 20%, ενώ στις επιχειρήσεις, από το 29% σε 26%.
Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 200 εκατ. ευρώ με τον καταμερισμό να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Η συμφωνία προβλέπει μέτρα κοινωνικής πολιτικής και πλέγμα προστασίας των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, όπως επιδόματα για παιδιά και κάλυψη 120 χιλ. παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα, αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα έχουν κλείσει έως την 7η Απριλίου.
Σε ότι αφορά τα εργασιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, οι ομαδικές απολύσεις και το lockout.
Ωστόσο η Αθήνα επιμένει πως τα μέτρα αυτά πρέπει να ισχύσουν από το 2020 και μετά με τους δανειστές να επιμένουν για νωρίτερα.
Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε πως «δεν δεχόμαστε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιθυμεί να επιβάλει το ΔΝΤ».
Πάντως σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τη μείωσή του κατά 200 εκατ. ευρώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα διαπραγματεύεται για ακόμα μεγαλύτερη μείωση.
Πάντως υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα από το bankingnews.gr γισ το σαν είναι αισιόδοξη για το SLA, καθώς και για το αν υπάρχουν και που εμπλοκές, απαντούσε με νόημα «στα υστερόγραφα θα φανούν όλα και στα ψιλά γράμματα όταν κλείσει η συμφωνία, πάντως είμαστε κοντά».
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, η συνεδρίαση του Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για τη συμφωνία Αθήνας - θεσμών για τη β΄αξιολόγηση, η οποία ακυρώθηκε σήμερα, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης