Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το «ναρκοπέδιο» της αξιολόγησης - Οι δύο «κόκκινες γραμμές» και η πορεία προς το «true story»

Το «ναρκοπέδιο» της αξιολόγησης - Οι δύο «κόκκινες γραμμές» και η πορεία προς το «true story»
Έτοιμη η κυβέρνησης για συμβιβασμό - Οι δύο «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν υποχωρεί η Ελλάδα
Το «ναρκοπέδιο» της β΄ αξιολόγησης καλείται να διαβεί η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 χωρίς να «τραυματιστεί»… πατώντας κάποια από τις «νάρκες» που έχουν ήδη τοποθετήσει οι πιο σκληροπυρηνικοί των δανειστών.
Με το μέγαρο Μαξίμου να μην έχει επιτύχει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούν, μέσα στον Δεκέμβριο,  επόμενος σταθμός που προσβλέπει η κυβέρνηση να υπάρξει πράσινο φώς για την αξιολόγηση είναι το eurogroup της 26 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι κοινό μυστικό ότι η πλευρά του ΔΝΤ όπως και το Βερολίνο, συνεπικουρούμενο από τους «δορυφόρους» του, θα οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο φέρνοντας την Αθήνα και πάλι σε κατάσταση «ασφυξίας».
Ακόμα και ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά τους δεν έκρυψε την ανησυχία τους σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο μοναδικός δρόμος για την Ενωμένη Ευρώπη, έχει εμπόδια έχει ορκισμένους αντιπάλους, τις δυνάμεις της διαρκούς λιτότητας, εκείνες ακριβώς τις δυνάμεις που οδήγησαν την Ευρώπη στα σημερινά αδιέξοδα».
Μάλιστα, η «επιθετική ρητορική» κατά του ΔΝΤ και του Βόλφανγκ Σόιμπλε που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μόνο τυχαία δεν είναι.
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη η εκτίμηση πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει μετά και τις σημαντικές υποχωρήσεις που έχει ήδη κάνει η ελληνική πλευρά δηλαδή να αποδεχθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% (2,5% συν 1% που θα κατευθύνεται σε αναπτυξιακές πολιτικές) αλλά και η καθιέρωση του «κόφτη» δαπανών και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 πρόταση την οποία επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του.
Ενδεικτικό τις καχυποψίας που επικρατεί για τις διαθέσεις μερίδας των δανειστών είναι και η αναφορά του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού  Νίκου Παππά.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστερήσεων, αν αυτές επισυμβούν θα οφείλονται στο γεγονός ότι όσοι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες, που αυτή τη στιγμή είναι μειοψηφικές, έχουν υπερισχύσει» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής βάζοντας και πάλι στο τραπέζι την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμά.
«Η Ελλάδα δέχτηκε την παρουσία του χάριν της συμφωνίας» είπε μεταξύ άλλων και επανέλαβε ότι «το αν θα παραμείνει ή όχι πρέπει γρήγορα να το αποφασίσει το ίδιο, η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, αυτό οφείλουν να το κάνουν όλοι».
Επιπλέον, στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν «συμπαιγνία», «μετάθεση ευθυνών» και παιχνίδι «καθυστερήσεων» με κυβερνητική πηγή να σημειώνει ότι «κάποιοι εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιούν τη στάση του Ταμείου ως δικαιολογία για να καθυστερούν, να προβάλουν δήθεν διαφωνίες και στο τέλος να ζητούν και νέα μέτρα».
Και μπορεί το κυβερνητικό αφήγημα  για το νέο έτος όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του να είναι αισιόδοξο και να μιλά για ένταξη της χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σταδιακή έξοδο στις αγορές  και εντέλει, ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας με έξοδο από τους μηχανισμούς εποπτείας, όμως τα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση  δείχνουν ότι το πρώτο τετράμηνο θα κριθούν τα πάντα ακόμα και η πολιτική σταθερότητα.  

Έτοιμη η κυβέρνησης για συμβιβασμό - Οι δύο «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν υποχωρεί

Με τα χρονοδιαγράμματα να είναι δεσμευτικά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι  «η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει ποσοτικοποιημένα συγκεκριμένα μέτρα».
Αυτή είναι και η πρώτη κόκκινη γραμμή της κυβέρνηση από την οποία ακόμα και αν ήθελε να κάνει λίγο πίσω δεν μπορεί.
Η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα καθιστούσε μια τέτοια υποχώρηση εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς θα ήταν πολύ πιθανό – αν όχι σίγουρο- ότι μια ψηφοφορία για νέα μέτρα στη Βουλή θα συνιστούσε το «4ο μνημόνιο» και  θα οδηγούσε σε απώλεια της δεδηλωμένης καθώς κάποιοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θα το ψήφιζαν.
«Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας και αυτός την πρόταση της Αθήνας για νέο «κόφτη»  για να συμπληρώσει ότι «αυτοί οι μηχανισμοί εγγυήσεων δεν υπάρχει πιθανότητα να περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά για το 2019».
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης αφορά τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ αναζητείται η τελική «φόρμουλά» για τις ομαδικές απολύσεις με μια «σολομώντεια» λύση  που να είναι πολιτικά διαχωρίσιμη όταν θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
«Το 2017, τέλος, παλεύουμε, να είναι και έτος ορόσημο για τους εργαζόμενους στη χώρα μας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το νέο έτος και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης