Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Trump και ευρωπαϊκές εκλογές θα κρίνουν την πορεία του 2017

tags :
Goldman Sachs: Trump και ευρωπαϊκές εκλογές θα κρίνουν την πορεία του 2017
Η διαφορά του επόμενου έτους, σε σχέση με το 2016, εστιάζεται σε τέσσερα σημεία
Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Donald Trump, καθώς και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών θα κρίνουν την πορεία του 2017, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία αναμένεται το επόμενο έτος να μην διαφέρει επενδυτικά πολύ από τον χρόνο που εκπνέει.
H Goldman Sachs αναμένει να συνεχιστεί και το 2017 ο μακροχρόνιος κύκλος ανάκαμψης που ξεκίνησε μετά την κρίση του 2008, με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν assets που μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο, καθώς αυτά θα δώσουν μεγαλύτερες αποδόσεις.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι κλάδοι που μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις, συγκρινόμενοι πάντα με το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων.
Η διαφορά του επόμενου έτους, σε σχέση με το 2016, εστιάζεται σε τέσσερα σημεία:
1) Άνοδος του λαϊκισμού, ο οποίος θέτει εμπόδια στην παγκοσμιοποίηση και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις ασκούμενες πολιτικές
2) Ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού
3) Υποβιβασμός της σημασίας της δημοσιονομικής πολιτικής, εξαιτίας της μεγαλύτερης παρέμβασης της νομισματικής πολιτικής
4) Υπερ-ρύθμιση του περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων
Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που περιγράφουν οι επικεφαλής αναλυτές της Goldman Sachs για το 2017.

Απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις - κλειδιά

Ήρθε η ώρα του de-risking;

Όχι. Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για μείωση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να είναι υποστηρικτικό για τα risk assets, καθώς η ανάκαμψη των αναπτυγμένων οικονομιών για είναι αργή αλλά σταθερή και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα επιταχύνουν τους ρυθμούς τους.

Τι θα οδηγήσει την ανάπτυξη;

Η πιο σωστή απάντηση βρίσκεται στους κυκλικούς παράγοντες.
Οι ανησυχίες περί αποεπένδυσης ή υποεπένδυσης είναι υπερβολικές.

Που βρίσκονται οι ευκαιρίες;

Σε έναν κόσμο χαμηλών αποδόσεων, οι αγορές μεγάλου εύρους διακύμανσης και υψηλών επιπέδων μεταβλητότητας δημιουργούν ευκαιρίες για δυναμικές επενδυτικές στρατηγικές.

Αναλυτικά ο πίνακας της ελκυστικότητας των βασικών assets το 2017 και η σύγκρισή τους σε σχέση με την κίνηση του 2016:



Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου:



Από την παγκοσμιοποίηση στον λαϊκισμό

Η μεγάλη αλλαγή που αναμένεται να συμβεί το 2017 είναι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η στροφή προς τον λαϊκισμό, ο οποίος θα επηρεάσει τις ροές αγαθών, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών.
Έπειτα από αρκετά χρόνια χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων, η αύξηση της επιρροής των κομμάτων με περισσότερο λαϊκιστικά συνθήματα είναι γεγονός.
Αυτά τα κόμματα έχουν ως βασικό διακύβευμα την χαλαρή νομισματικής πολιτική και τον προστατευτισμό στο εμπόριο.
Μάλιστα, τα λαϊκίστικα αυτά κόμματα έκαναν δύο μεγάλες νίκες μέσα στο 2016: Την απόφαση των Βρετανών να βγει η χώρα από την ΕΕ και τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.



Τρία βασικά στοιχεία που οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους

Οι πρώτες 100 μέρες του Trump και οι πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Trump θα δείξουν τις τάσεις για το παγκόσμιο εμπόριο.
Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα αποτελέσματα σε κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη, ενώ καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης