Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Juncker: Η ΕΕ δε θα αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και FYROM

tags :
Juncker: Η ΕΕ δε θα αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και FYROM
Ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνει έκκληση σε Ελλάδα και πΓΔΜ να βρουν λύση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να πιέσει, ούτε να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το «Μακεδονικό» ζήτημα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ενθαρρύνοντας Έλληνες και Σκοπιανούς να βρουν λύση σε ό,τι αφορά το όνομα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, απέστειλε αυστηρό μήνυμα σε πΓΔΜ και Αλβανία πως καμία χώρα δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν λυθούν οι συνοριακές διαφωνίες.
«Πρέπει να βάλουν τάξη στην περιοχή. Δεν εισάγουμε την αστάθεια που απομένει στα Δυτικά Βαλκάνια, αντίθετα θέλουμε να εξάγουμε τη δική μας σταθερότητα.
Συνεπώς, όλες οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. πρέπει να λύσουν τα συνοριακά ζητήματα και έχουμε πολλά συνοριακά ζητήματα στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουλίου, υπογράμμισε ότι δε συζητούνται ημερομηνίες, αλλά η διαδικασία.
Προσπαθούσα να κάνω τις κυβερνήσεις και άλλους σ‘αυτήν την περιοχή να καταλάβουν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη πρέπει να εκπληρωθούν, δεν γίνεται αυτό, οπότε χρειάζεται χρόνος.
Η ημερομηνία που υποδεικνύουμε, το 2025 είναι μια υπόδειξη, όχι υπόσχεση.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην παλιά Ευρώπη, στο δυτικό κομμάτι της, αλλά όχι μόνο εκεί, υπάρχει ένα είδος κούρασης σε σχέση με τη διεύρυνση και προφανώς αυτό ισχύει στις περιπτώσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Αλλά τα πάνε καλά και πρέπει να τους βοηθήσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τους πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ Σερβίας και Μόσχας, σημείωσε:
«Πρώτον, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ Σερβίας και Ουκρανίας.
Δεύτερον, εξηγούσα σε συναδέλφους εδώ στην περιοχή ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι ένα οικοδόμημα εναντίον άλλων, είναι μια διαδικασία ενσωμάτωσης για μας.
Δε ζήτησα από τους Σέρβους να επιλέξουν γιατί πρέπει να έχουν φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία και έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Τους ζητάτε όμως να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική τους με αυτή της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας;».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως όλοι οι εταίροι στην περιοχή είναι ευθυγραμμισμένοι με την εξωτερική πολιτική, αλλά οι Σέρβοι έχουν μια διαφορετική στάση, γιατί δεν συμμετέχουν σ‘αυτήν την διαδικασία κυρώσεων. «Όταν έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν, αλλά αυτό δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα».
Ο κ. Juncker δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως η Τουρκία «παίζει ένα ρόλο, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος όσο νομίζει ο κόσμος.
Οι εταίροι μας στην περιοχή γνωρίζουν ότι το παρακολουθούμε αυτό στενά.
Θα έχουμε μάλλον μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan τον Μάρτιο, στη Βάρνα, και πρέπει να συζητήσουμε διαφορετικά με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν θα ήθελα να προδικάσω το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης».
Κλείνοντας, έπειτα από σχετική ερώτηση, διαχώρισε τις έννοιες πατριωτισμού και εθνικισμού:
«Ο πατριωτισμός δεν προσανατολίζεται εναντίον των άλλων, αλλά αφορά στην αγάπη που έχει κανείς για τη χώρα του.
Ο εθνικισμός προσανατολίζεται εναντίον άλλων.
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς που έχει τεράστια σημασία, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό.
Αυτό που ζητάμε από τους εταίρους μας στην περιοχή είναι να αναλάβουν σοβαρά αυτή τη δέσμευση, όχι μόνο στα λόγια.
Θα πρέπει να το κάνουν και θα το κάνουν. Και αν δεν το κάνουν, η πόρτα θα κλείσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης