Αναζήτηση


Commodities are powered by Investing.com

13/11/2017 13:30

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με δανειστές για swap ομολόγων, πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews» στην τηλεδιάσκεψη θα επικεντρωθούν σε swap ομολόγων και πλειστηριασμούς
Τηλεδιάσκεψη με Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι τους 4 επίσημους δανειστές για τα ανοικτά θέματα της 3ης αξιολόγησης και κυρίως για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που αναδεικνύεται σε μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews» στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπου θα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους τέσσερις επικεφαλής για τις πρωτοβουλίες της Αθήνας πάνω σε αυτό το ζήτημα δίνοντας έμφαση στις κυρώσεις που θα προβλέπει το σχέδιο για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.
Στόχος είναι μέσα από αυτήν την ενημέρωση να πεισθούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα προχωρεί κανονικά τις μεταρρυθμίσεις και ότι δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Βέβαια, η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις 25 από τα 95 προαπαιτούμενα και αυτό είναι που συνεχίζει να αποτελεί «γκρίζα ζώνη».
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη σε ανώτερο επίπεδο ελήφθη μετά από αίτημα των τεχνικών κλιμακίων να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην υπάρξει από την ελληνική πλευρά άλλη καθυστέρηση με τον χρόνο εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμούς ακινήτων για όσους έχουν κόκκινα δάνεια.
Άλλες πηγές πληροφόρησης συνδέουν την τηλεδιάσκεψη με τις κινήσεις της δεύτερης εξόδου που ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο στις διεθνείς αγορές και οι οποίες φέρονται να έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για το σχέδιο ανταλλαγής 20 ομολόγων (swap) αξίας 30 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI τα οποία λήγουν το 2023 ως το 2042 με 4 ομόλογα ίδιας αξίας (7,5 δισ. ευρώ η κάθε μία).
Με αυτό το swap o ΟΔΔΗΧ  δεν αναζητά νέο χρήμα αλλά αυτό που επιδιώκει είναι να βελτιώσει τη λεγόμενη «καμπύλη» των επιτοκίων και φυσικά την εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων.

Πρωτογενές πλέονασμα 3,1% του ΑΕΠ ή 5,6 δισεκ.

Εντωμεταξύ, στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ πρόκειται να διαμορφωθεί το πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2017 λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το συγκεκριμένο μέγεθος.
Νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί από 378 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 580 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών ήταν για 940 εκατ. ευρώ έλλειμμα.
Υπήρξε παραδόξως μια εντυπωσιακή υπεραπόδοση στις εισπράξεις η οποία αντιστάθμισε την υστέρηση άλλων φόρων που δεν πήγαν καλά, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Επίσης, με αυτή την «άσπρη τρύπα» φορείς της γενικής κυβέρνησης, κυρίως νομικά πρόσωπα, κατάφεραν να βελτιώσουν την τελική τους θέση.
Το κυριότερο όμως είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2017 θα είναι διπλάσιο της μνημονιακής απαίτησης για 1,75% ή 3,1 δισ. κάνοντας για μία ακόμη φορά την έκπληξη.
Ας σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπήρξε πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ το 2017 (3,9 δισ. ευρώ) η οποία μετά τα νέα δεδομένα θα αναθεωρηθεί με το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας δεν «πείθουν» το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.
Οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο για μετά το 2018, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3% με το σκεπτικό ότι τόσο το πλεόνασμα του 2016 όσο και αυτό του 2017 είναι απόρροια περισσότερο της επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Για το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα μόλις 2,2% του ΑΕΠ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις δίνει πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Είναι προφανής η διαφορά ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πάνω σε αυτό το θέμα. Βέβαια το πιο παράδοξο είναι ότι οι δύο αυτές εκτιμήσεις αν και ξεκινούν με την ίδια παραδοχή, ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία θα πετύχει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, καταλήγουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα για το πλεόνασμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ βάζει πιο πάνω τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,6%. Πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για 2,4% από 1,6% φέτος.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 16:27

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.