Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σκληρή κόντρα για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ ΕΚΤ, ΕΕ και Κομισιόν – Ζητούν πιο ελαστικά κριτήρια

Σκληρή κόντρα για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ ΕΚΤ, ΕΕ και Κομισιόν – Ζητούν πιο ελαστικά κριτήρια
Κάθε τράπεζα θα πρέπει να εξετάζεται με διαφορετικά κριτήρια, τονίζουν Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο
Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ, αναφορικά με τις προτάσεις της τράπεζας για τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες οφείλουν να προετοιμαστούν για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Κομισιόν απαιτούν από την ΕΚΤ να εφαρμόσει πιο χαλαρούς κανόνες, καθώς εκφράζουν την άποψη ότι μία σκληρή αντιμετώπιση ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Η κόντρα αφορά κυρίως το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ζητήσει από τις τράπεζες να διατηρούν κεφάλαια ώστε να καλύψουν το 100% των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν προέλθει από την Ιταλία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας είναι φορτωμένο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αντίστοιχα προβλήματα έχουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες.
Η σημερινή (10/11) επίθεση στην ΕΚΤ ξεκίνησε από τον Ιταλό Roberto Gualtieri, πρόεδρο της Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Gualtieri ζήτησε από την ΕΚΤ να αποσύρει πλήρως τις προτάσεις της και αυτές να συζητηθούν εκ νέου με τη συμμετοχή και των Ευρωβουλευτών.
«Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη γενικών κανόνων που θα ισχύσουν για όλες τις τράπεζες.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάζει τις προβλέψεις κάθε τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά περίπτωση», τόνισε ο Gualtieri.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει και τα κατάλληλα μέσα ώστε να αποδείξει ότι οι τράπεζες δεν έχουν κάνει αυτά που πρέπει για να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε εάν η ΕΚΤ έχει αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει τις ανησυχίες μας.
Εάν δεν το κατορθώσει, τότε θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε», προσέθεσε ο Gualtieri.
Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι Ευρωβουλευτές οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ ξεπερνά, με αυτές τις προτάσεις, τη δικαιοδοσία που της έχει δοθεί και το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξετασθεί πιο προσεκτικά.
Λίγες ώρες αργότερα δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο το πρακτορείο επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του, υποστηρίζει ότι και η Κομισιόν είναι κατά της ΕΚΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάζει κάθε τράπεζα ξεχωριστά και όχι να επιβάλλει γενικούς κανόνες.
Παράλληλα στο έγγραφο τονίζεται ακόμη πως οι νέοι κανονισμοί πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τα νέα δάνεια και όχι τα υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης