Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Commerzbank: Ο ΟΠΕΚ πρέπει να τερματίσει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Commerzbank: Ο ΟΠΕΚ πρέπει να τερματίσει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου
«Είναι καλύτερο να υποφέρετε ένα φρικτό τέλος, από μια φρίκη χωρίς τέλος», υποστηρίζει ο αναλυτής της τράπεζας Eugen Weinberg.
Υπέρ της εγκατάλειψης του σχεδίου μείωσης της παραγωγής στο οποίο συμφώνησαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός Οργανισμού, όπως η Ρωσία, τάσσεται ο αναλυτής της αγοράς commodities της γερμανικής τράπεζας Commerzbank AG, Eugen Weinberg, ο οποίος εξ αρχής ήταν κατά αυτής της συμφωνίας.
«Η στρατηγική του ΟΠΕΚ ήταν καταδικασμένη από την αρχή» είπε ο Weinberg συμπληρώνοντας ότι «όλα σχετίζονται με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσουν, τόσο το καλύτερο».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι περισσότερες τράπεζες προέβλεπαν ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι ή υψηλότερα μέχρι το τέλος του 2017, η Commerzbank προέβλεπε, ότι η τιμή θα κυμαινόταν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Όπως είχε αναφέρει τότε σε έκθεσή του ο Weinberg «η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα οδηγήσει σε μια ταχύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ».
Το Bloomberg σημειώνει, ότι ως προς αυτό η πρόβλεψη της Commerzbank ήταν ακριβής, τόσο για την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ η οποία πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ, όσο και για την τιμή του πετρελαίου.
Τώρα, η Commerzbank πιστεύει, ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να εγκαταλείψει πλήρως τη συμφωνία και να μεγιστοποιεί την παραγωγή του, για να αποσπάσει από τους ανταγωνιστές του την αγορά.
«Πρέπει να αφήσουν τις τιμές να καταρρεύσουν, για να σκοτώσουν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και στη συνέχεια να επιδιώξουν μακροπρόθεσμα σταθερές αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Weinberg.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, άλλες μεγάλες τράπεζες αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική του ΟΠΕΚ δεν λειτούργησε, όπως είχε προγραμματιστεί, υποστηρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές της παραγωγής.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει, ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να κάνει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξάντληση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Η αποτυχία να αποδώσει αυτή η δράση του ΟΠΕΚ στις αγορές, θα μπορούσε να στείλει τις τιμές κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν οι αναλυτές της Damien Courvalin και Jeffrey Currie.
Ο Weinberg ωστόσο υποστηρίζει, ότι η μεγιστοποίηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ μπορεί να προκαλεί «άμεσο οικονομικό πόνο», αλλά θα διαφυλάξει το μερίδιο της αγοράς και τα έσοδα των κρατών-μελών του Οργανισμού μακροπρόθεσμα.
«Είναι καλύτερο να υποφέρετε ένα φρικτό τέλος, από μια φρίκη χωρίς τέλος», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης