Ενέργεια

Στο στόχαστρο έλεγχος και περικοπές της παραγωγής των ΦοΣΕ - Σύσκεψη διαχειριστών και ΡΑΑΕΥ στις 20/5

Στο στόχαστρο έλεγχος και περικοπές της παραγωγής των ΦοΣΕ - Σύσκεψη διαχειριστών και ΡΑΑΕΥ στις 20/5
Στην αγορά θα πρέπει να μπαίνουν όσα ΑΠΕ εντάσσει το χρηματιστήριο ενέργειας στην προ ημερήσια αγορά σύμφωνα με τους διαχειριστές

Οι προσφορές των ΦοΣΕ ενοχοποιούνται για τις διόγκωση των περικοπών ενέργειας και το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ ΥΠΕΝ, Διαχειριστών και ΡΑΑΕΥ που έχει προγραμματιστεί για τις 20 του μηνός.

Οι ΦοΣΕ διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια μικρών παραγωγών ΑΠΕ, αφού μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το ρίσκο από την αυτόνομη συμμετοχή τους στην αγορά και να τους διασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί από τους Διαχειριστές και την ΡΑΑΕΥ είναι ότι ενώ δεν δίνουν προσφορές στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εμφανίζονται με παραγωγή στην real time αγορά κι αυτό, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, γιατί δεν διαθέτουν δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής τους.


Προσφορές κοντά στο μηδέν

Παράλληλα στην χονδρεμπορική αγορά οι προσφορές που υποβάλλουν είναι κοντά στο μηδέν προκειμένου να διατηρήσουν την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) σε θετικό έδαφος και να μην αναστέλλονται οι πληρωμές των έργων ΑΠΕ που εκπροσωπούν με συμβάσεις ΣΕΔΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα έργα ΑΠΕ με ΣΕΔΠ οι πληρωμές αναστέλλονται εφόσον η ΤΕΑ μηδενίσει ή γυρίσει αρνητική για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.  

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης καταλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος στις «νέες» ΑΠΕ, αφού από 6.5 GW έργων που έχουν προστεθεί στο σύστημα και το δίκτυο τα τελευταία 5 χρόνια, τα 6 GW είναι έργα με ΣΕΔΠ.

Και ενώ οι ΦοΣΕ υποβάλλουν προσφορές λίγο πάνω από το μηδέν για να αποφύγουν αναστολές πληρωμών των μελών τους, στις γειτονικές αγορές και ιδίως στην Βουλγαρία με την οποία είμαστε συζευγμένοι, η ΤΕΑ μηδενίζει συστηματική ή καθίσταται ακόμη και αρνητική, με αποτέλεσμα το διασυνοριακό εμπόριο για τη χώρα μας να γυρίζει σε εισαγωγικό και μάλιστα στο πικ της παραγωγής των ΑΠΕ. Ετσι η περίσσεια ενέργεια στο ελληνικό σύστημα αυξάνεται και ακολούθως η ανάγκη για περικοπές ενέργειας.


Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Η άποψη που επικρατεί στην πλευρά του ΑΔΜΗΕ είναι ότι στην αγορά θα πρέπει να μπαίνουν όσα ΑΠΕ εντάσσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην προημερήσια αγορά.

«Ότι δεν πωλείται δεν πρέπει να παράγεται» δηλώνουν χαρακτηριστικά από τον Διαχειριστή επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος της παραγωγής των ΦοΣΕ αλλά και ο έλεγχος της παραγωγής του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ευστάθεια του συστήματος.

Σήμερα η παραγωγή των ΦοΣΕ δεν ελέγχεται ενώ από τα 7,5 χιλιάδες μεγαβάτ  που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ελέγχονται μόλις τα 2 χιλιάδες μεγαβάτ.

Στο σύνολο των ΑΠΕ (7,5 χιλιάδες μεγαβάτ του ΔΕΔΔΗΕ και 4,5 χιλιάδες μεγαβάτ του ΑΔΜΗΕ) ελέγχονται, υπάρχει δηλαδή δυνατότητα άμεσης διακοπής της παραγωγής στα μισά. Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει την σύσκεψη της 20ης Μαΐου με τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις.


Λύση η αποθήκευση

Βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα των περικοπών θα αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως μπαταριών που αναπτύσσονται γρήγορα και μεσοπρόθεσμα με την ολοκλήρωση των νέων διεθνών διασυνδέσεων που θα δώσουν διέξοδο στην περίσσεια πράσινης ενέργειας μέσω των εξαγωγών.

Για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως εκτιμούν παράγοντες τις αγοράς, θα πρέπει να αυξήσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέποντας θερμικές χρήσεις σε ηλεκτρικές, όπως για παράδειγμα οι αντλίες θερμότητας, η ηλεκτροκίνηση και ο εξηλεκτρισμός βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις σε περίπτωση που τα πράγματα δεν αλλάξουν ως προς τη ζήτηση, το 2030 που οι ΑΠΕ θα φτάσουν τα 30 GW, οι περικοπές ενέργειας θα φτάσουν στο 14% ετησίως, ήτοι περίπου 10 TWh ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης