Ενέργεια

CEZ: Προσφορές από EDF και KHNP για την κατασκευή έως και τεσσάρων πυρηνικών μονάδων

CEZ: Προσφορές από EDF και KHNP για την κατασκευή έως και τεσσάρων πυρηνικών μονάδων
Οι προσφορές αφορούν μία μονάδα και δεσμευτική επιλογή έως και τρεις ακόμη
Η τσεχική κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας CEZ έχει λάβει ενημερωμένες δεσμευτικές προσφορές από την KHNP της Νότιας Κορέας και τη γαλλική EDF σε διαγωνισμό για την κατασκευή έως και τεσσάρων πυρηνικών μονάδων ενέργειας, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.
Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία σχεδιάζει να διατηρήσει την πυρηνική ενέργεια ως σημαντικό μέρος του ενεργειακού της μείγματος τις επόμενες δεκαετίες, είχε διευρύνει τον διαγωνισμό για την κατασκευή πολλαπλών οικοδομικών συγκροτημάτων με χωρητικότητα άνω των 1.000 μεγαβάτ το καθένα, από μια αρχικά προγραμματισμένη μονάδα.

Ο διαγωνισμός δομείται ως σταθερή προσφορά για μια μονάδα στον πυρηνικό σταθμό της CEZ στο Dukovany, συν μια δεσμευτική επιλογή για έως και τρεις ακόμη: μια επιπλέον μονάδα στο Dukovany και δύο στις εγκαταστάσεις της CEZ στο Temelin.
Το σχέδιο επέκτασης της δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας έλαβε πρόσθετη ώθηση την Τρίτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική βοήθεια για την κατασκευή της πρώτης μονάδας.
Η κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 70% της CEZ, είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για υποστήριξη για τυχόν περαιτέρω οικοδομικά τετράγωνα που η κυβέρνηση αποφασίσει να χτίσει.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις προσφορές των προμηθευτών μαζί με την CEZ, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και θα επιλέξει τον νικητή τους επόμενους μήνες, επιδιώκοντας να υπογράψει σύμβαση έως τα τέλη Μαρτίου 2025.
«Η πυρηνική παρέχει πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο της κατανάλωσης στη χώρα μας και θα πρέπει να είναι ακόμη και η μισή στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.
Η κυβέρνηση και η CEZ διεύρυναν το εύρος του διαγωνισμού για να συμβάλουν στη μείωση της τιμής κάθε μπλοκ σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της χώρας μέχρι σήμερα.

Χρηματοδότηση

Η CEZ έχει συμφωνήσει ένα μοντέλο χρηματοδότησης με την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων δανείων χαμηλού επιτοκίου και εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, για την κατασκευή μιας μονάδας στο Dukovany.
Αλλά η διοίκηση είπε ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να επαναλάβει το μοντέλο τέσσερις φορές και οι επικριτές επιμένουν ότι η χώρα, με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 293 δισεκατομμυρίων ευρώ (314,13 δισεκατομμύρια δολάρια), θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τέσσερις μονάδες.
Οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους είναι συνηθισμένες σε ολόκληρο τον κλάδο, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγική βάση της EDF και η πολιτική υποστήριξη της Γαλλίας στην ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της.
Το κόστος του εργοστασίου 3.200 μεγαβάτ της EDF στο Hinkley Point C στη Βρετανία έχει υπερδιπλασιαστεί στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, συν μια σημαντική προσαρμογή του πληθωρισμού και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του έχει καθυστερήσει χρόνια.
Η KHNP αντιμετώπισε μικρότερες καθυστερήσεις στο εργοστάσιό της 5.600 μεγαβάτ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εντάχθηκε σε ένα έργο στην Πολωνία, αλλά δεν έχει κατασκευάσει ακόμη αντιδραστήρα στην ΕΕ.
Η τσεχική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καθορίσει το μέγεθος ενός δανείου που αποτελεί μέρος της κρατικής στήριξης που έλαβε την έγκριση της ΕΕ την Τρίτη. Ανέφερε ότι οι εγγυημένες τιμές πώλησης θα καθοριστούν για 40 χρόνια, περισσότερο από ό,τι στο Hinkley Point C, σε ένα μοντέλο που θα παρέχει σταθερότητα στους επενδυτές και τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης