Επικαιρότητα

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μείωση του φόρου εισοδήματος

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μείωση του φόρου εισοδήματος
Τα tips για τη μείωση του φόρου εισοδήματος - Ποιους κωδικοί μπορούν να «αξιοποιηθούν»
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΑΑΔΕ εξέδωσε τον οδηγό συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων ο οποίος περιέχει tips μείωσης του φόρου εισοδήματος. Ο φορολογούμενος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στις εξής δαπάνες:
 
Δωρεές προς φορείς γενικής κυβέρνησης

Συμπληρώνονται στους κωδικούς 059-060 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκτός από τους δημόσιους φορείς ιερούς ναούς και μονές, πατριαρχεία, κοινωφελή ιδρύματα, νοσοκομεία.
 
Οι δαπάνες αυτές μειώνουν το φόρο 20% αλλά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή με ελάχιστο ύψος τα 100€.
 
Για την απόδειξη της δωρεάς απαιτείται το γραμμάτιο είσπραξης της δωρεάς που εκδίδεται από την τράπεζα που στην οποία βρίσκεται ο ειδικός λογαριασμός και βεβαίωση αποδοχής του ποσού από τον δωρεοδόχο.
 
Δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα

Συμπληρώνονται στους κωδικούς 063-064 και μειώνουν κατά 40% του ύψους τους το φόρο. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή.
 
Πολιτιστικές χορηγίες

Συμπληρώνονται στους κωδικούς 061-062 και αφορούν πολιτιστικές χορηγίες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου. Το ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του φορολογούμενου εισοδήματος. Απαιτείται αποδοχή της χορηγίας ως πολιτιστική από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Παραγωγή οπτικοακουστικού έργου

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 663-664 και αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιλέξιμες δαπάνες μειώνουν 30% το φορολογητέο εισόδημα
 
Χρηματοδότηση κόμματος

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 055-056 και 057-058 και η δαπάνη περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση αιρετών αντιπροσώπων της Ελληνικής Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπίπτει από το φόρο το 20% των δαπανών εφόσον υπερβαίνουν τα 100€ αλλά δεν ξεπερνούν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του χρηματοδότη και σε κάθε περίπτωση τις 20.000€ για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων και τις 5.000€ για αιρετό.
 
Κάθε ποσό χρηματοδότησης προς πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων, καθώς και προς υποψηφίους ή/και αιρετούς αντιπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπερβαίνει τα 500€, διενεργείται υποχρεωτικά μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται από τους δικαιούχους χρηματοδότησης, με ονομαστική κατάθεση
 
Παραγωγικές επενδύσεις

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 623-624. Ο τρόπος και οι ιδιαίτερες προϋποθέσεις ορίζονται από τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΕπενδύσεωΝ
 
Εισφορές κεφαλαίου

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 625-626. Από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή εκπίπτει ποσό ίσο με 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου σε επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) που έχουν την έδρα τους στην επικράτεια και είναι γραμμένες στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
Η έκπτωση εφαρμόζεται για εισφορά κεφαλαίου έως 300.000€ συνολικά, σε έως 3 επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 100.000€/επιχείρηση.
 
Δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων

Συμπληρώνονται οι κωδικοί 627-628 και η αναβάθμιση μπορεί να είναι ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική.
 
Οι δαπάνες μειώνουν το φόρο κατά 40% του ύψους τους αφού κατανεμηθούν ισόποσα σε 4 έτη. Το ανώτατο όριο δαπάνης είναι οι 16.000€. Επομένως η μείωση του φόρου δεν μπορεί να ξεπερνά σε περίοδο 4 ετών τις 6.400€.
 
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η εξόφληση των δαπανών να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα. 
 
Πηγή: skai.gr
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης