Τελευταία Νέα

Σε αναζήτηση νέων εσόδων οι επενδυτές μπαταριών λόγω πτώσης τιμών ρεύματος

Σε αναζήτηση νέων εσόδων οι επενδυτές μπαταριών λόγω πτώσης τιμών ρεύματος
Θα την πληρώσουν... τα μικρά έργα

Τα τελευταία χρόνια η αποθήκευση μπαταριών ήταν μια κερδοφόρα επένδυση στη σκανδιναβική χερσόνησο, αλλά με τις τιμές στις αγορές εξισορρόπησης να αναμένεται να μειωθούν, οι επενδυτές πρέπει να βρουν άλλα έσοδα, σύμφωνα με τη γνώμη που εξέφρασαν στο Montel παρατηρητές της αγοράς.

Η πτώση της τιμής αναμενόταν να είναι πιο σημαντική στην αγορά αποθεμάτων περιορισμού συχνότητας (FCR) και η γαλλική εταιρεία Neoen ήδη κοιτούσε πέρα από αυτή τη «βραχυπρόθεσμη χρυσή βιασύνη FCR», δήλωσε η Laetita Prot (επικεφαλής των εργασιών της εταιρείας στη Σουηδία όπου κατασκευάζει αποθηκευτική εγκατάσταση 93,9 MW).

Σχεδιάζει επίσης μια μπαταρία 56 MW στη Φινλανδία.

Αν και οι τιμές της αγοράς εξισορρόπησης έχουν μειωθεί από επίπεδα ρεκόρ το 2022 στα περισσότερα τμήματα, παραμένουν υψηλές.

Ωστόσο, οι παίκτες περίμεναν ότι τα επίπεδα τιμών στις αγορές βοηθητικών υπηρεσιών θα μειώνονταν απότομα, καθώς η υψηλή κερδοφορία είχε προσελκύσει νέους επενδυτές, οι οποίοι θα πολλαπλασίαζαν την εγκατεστημένη ισχύ τα επόμενα 2 χρόνια.


Εν αναμονή της πτώσης των τιμών

Η Neoen αναμένει ότι όλα τα νέα έργα θα δουν επίπεδα τιμών μεταξύ 5-10 φορές χαμηλότερα.

«Οι αγορές βοηθητικών υπηρεσιών (συγκεκριμένα η FCR), θα είναι σαφώς υπερπροσφορές στη Σουηδία, ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουμε, επειδή μόλις τεθούν σε λειτουργία πάνω από 1 GW μπαταριών, θα εκδιώξουν τα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία από την αξιοκρατική σειρά και θα οδηγήσουν πιθανώς στις τιμές της αγοράς βοηθητικών υπηρεσιών στο πάτωμα με τα λειτουργικά τους έξοδα», είπε η Prot .

Η πτώση της τιμής ήταν η μεγαλύτερη στην αγορά των αυτόματων αποθεμάτων (aFFR), πέφτοντας στη Σουηδία από 103 ευρώ/MWh μέσου όρου για τη λεγόμενη up-regulation και 73 EUR/MWh για downregulation το 2022, σε 30 EUR/ MWh και 48 EUR/MWh, αντίστοιχα, μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, οι τιμές για τη μείωση της FCR έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε 51,46 EUR/MWh μέχρι στιγμής φέτος.

 

Μείωση τιμών εις βάρος των μικρών έργων

Η Ingrid Capacity η οποία έχει σχέδια για 400 MW στη Σουηδία, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι περίμενε «δραστική μείωση» στις τιμές.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν έργα μπαταριών θα πρέπει να αναμένουν μακροπρόθεσμες τιμές FCR περίπου 10 ευρώ/MWh, δήλωσε πρόσφατα σε σουηδικό ενεργειακό podcast ο Nicklas Baecker (επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας).

Εκτός από την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, επεσήμανε τη μετάβαση από την «πληρωμή ως προσφορά» στην οριακή τιμολόγηση στις αγορές εξισορρόπησης, η οποία θα οδηγούσε σε περισσότερες μηδενικές προσφορές και συνεπώς θα μείωνε τις μέσες τιμές, στοιχείο θα δυσκόλευε τα φτωχότερα έργα.

Παρά την πτώση των τιμών, η Carmen Kompatscher (ανώτερη συνεργάτιδα ανάπτυξης στον γερμανικό πάροχο αποθήκευσης ενέργειας Fluence Energy),

είδε πρόσθετη χρήση αποθήκευσης στο εμπόριο ενέργειας και στο aFRR, καθώς και σε υπηρεσίες που απέτρεψαν τη συμφόρηση του δικτύου.

 

Αγορά χωρητικότητας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος

Πέρυσι, η Svenska Kraftnat (TSO της Σουηδίας), πρότεινε την εισαγωγή ενός μηχανισμού αγοράς χωρητικότητας για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του συστήματος.

Αυτή μπορεί να είναι μια μελλοντική αγορά για στοιχεία μπαταριών, αλλά ήταν πιθανό να είναι πιο ελκυστική για περισσότερα στοιχεία μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, είπε η Kompatscher.

«Σε χώρες που διαθέτουν ήδη μηχανισμούς χωρητικότητας, τείνουμε να βλέπουμε μια τάση αποθήκευσης μπαταριών περίπου 4 ωρών, σε σύγκριση με τα στοιχεία ενεργητικού μιας ώρας που συμμετέχουν επί του παρόντος στις σκανδιναβικές βοηθητικές αγορές», είπε.

Η Prot at Neoen συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η ανάγκη για ευελιξία στο σκανδιναβικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τεράστια τα επόμενα 20 χρόνια.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεγάλες μας μπαταρίες για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των διασυνδέσεων TSO και των σημείων συμφόρησης του DSO και να φέρουμε περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο σουηδικό δίκτυο.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει μια μπαταρία, για παράδειγμα παρέχοντας συνθετική αδράνεια στο σύστημα.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης