Ενέργεια

Wood Mackenzie: Η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης θα επηρεάσει τις επενδύσεις

Wood Mackenzie: Η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης θα επηρεάσει τις επενδύσεις

 Πενταετής καθυστέρηση στη μετάβαση σε πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της μέσης ετήσιας δαπάνης στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια,

 

 

Μια πενταετής καθυστέρηση στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να οδηγήσει σε πτώση 55% των μέσων παγκόσμιων δαπανών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Ο αντίκτυπος μιας πενταετούς καθυστέρησης στη μετάβαση σε πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της μέσης ετήσιας δαπάνης στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, 55% χαμηλότερα από ό,τι εκτιμά η Wood Mackenzie για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η συνολική επένδυση θα μπορούσε να μειωθεί στα 48 τρισεκατομμύρια δολάρια με μια τέτοια καθυστέρηση, σε σύγκριση με τα 75 τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να φτάσει το καθαρό μηδέν.

Η Wood Mackenzie δημοσίευσε την πιο πρόσφατη προοπτική της ενεργειακής μετάβασης τον Σεπτέμβριο του 2023. Έκτοτε, οι κίνδυνοι καθυστερήσεων στη μετάβαση σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχουν αυξηθεί, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, πληθωρισμού και εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα πέρυσι, οι χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, ώστε να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Είχαν ήδη συμφωνήσει να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.

«Με τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό να κατευθύνεται σε κάλπες το 2024, η πολιτική πραγματικότητα και ο σκεπτικισμός για το κλίμα στις μεγάλες χώρες εκπομπών, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα μπορούσαν να μειώσουν την υποστήριξη για τη μετάβαση καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα τιμών», δήλωσε ο Prakash. Sharma, της Wood Mackenzie.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης