Τελευταία Νέα

Ιαπωνία: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δημοπρασίες για έργα BESS και PHES

Ιαπωνία: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δημοπρασίες για έργα BESS και PHES
Αναμένεται να συνεχιστούν, με 4 GW να αναζητούνται από αυτή την α΄ φάση (Energy-Storage)

Πάνω από ένα γιγαβάτ προσφορών από κατασκευαστές έργων αποθήκευσης μπαταριών ήταν επιτυχείς στις πρώτες ανταγωνιστικές δημοπρασίες για ενεργειακή χωρητικότητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία.

Συνολικά έργα 1,67 GW κέρδισαν συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων 32 συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) συνολικής ισχύος 1,1 GW και 3 έργα αποθήκευσης αντλούμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας (PHES) συνολικής ισχύος 577 MW.

Τα έργα που κέρδισαν προήλθαν από μια ομάδα σχεδόν 4,6 GW κατάλληλων προσφορών.

Ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η νέα «Δημοπρασία Πηγής Ενέργειας Μακροπρόθεσμης Απανθρακοποίησης» που φιλοξενήθηκε από την εθνική ένωση διαχειριστών δικτύων της χώρας, OCCTO, ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (30 Απριλίου).

Προς ανάθεση ήταν 20ετείς συμβάσεις αγοράς δυναμικότητας σταθερών εσόδων με εταιρείες κοινής ωφέλειας για πόρους ηλεκτρικής ενέργειας που δεν εκπέμπουν.

Οι δημοπρασίες αναμένεται να συνεχιστούν, με 4 GW να αναζητούνται από αυτή την πρώτη φάση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τη «μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα» των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα προωθεί τις επενδύσεις σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 

Οι επιλέξιμες τεχνολογίες των δημοπρασιών

Ένας ετήσιος προϋπολογισμός 233 δισεκατομμυρίων JPY (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) θα καταβληθεί στις επιτυχείς μονάδες υποβολής προσφορών από επιλέξιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επίσης επιλέξιμες ήταν η πυρηνική παραγωγή, η βιομάζα, η συν-καύση αμμωνίας και η παραγωγή συν-καύσης υδρογόνου. Πραγματοποιήθηκε επίσης χωριστή δημοπρασία χωρητικότητας για δυναμικότητα καύσης αερίου από υγρό φυσικό αέριο (LNG).

Η μεγαλύτερη ανάθεση σύμβασης BESS ήταν για 96,2 MW στην επιχείρηση ανάπτυξης καθαρής ενέργειας της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Orix Corporation για το έργο της Maibara City Koto Energy Storage.

Οι περισσότερες άλλες προσφορές BESS που κατακυρώθηκαν ήταν για περίπου 20 MW και 40 MW, με μερικές ακραίες τιμές από μεγαλύτερες και μικρότερες προσφορές. Τα έργα αναμένεται να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 3 ωρών.

 

Renova και Nozomi στην 1η γραμμή των νικητών

Η Renova (ισχυρίζεται ότι είναι ο μόνος διαπραγματεύσιμος δημόσιος φορέας ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιαπωνία και την Ασία), κέρδισε 3 από τα επόμενα μεγαλύτερα συμβόλαια για έργα συνολικής ισχύος 215 MW.

Η Nozomi Energy (μια πλατφόρμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ιδρύθηκε από τον παγκόσμιο επενδυτικό όμιλο Actis), ανακοίνωσε σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Energy-Storage.news, ότι τα συμβόλαια δυναμικότητας 2 x 37 MW αφορούσαν 2 έργα το καθένα με αρχική εγκατεστημένη ισχύ «κοντά στις 200 MWh».

«Η Nozomi Energy κέρδισε τη δημοπρασία επειδή οι προτεινόμενες πληρωμές χωρητικότητας ήταν χαμηλότερες.

Αυτό ήταν το κλειδί για τη δημοπρασία και δείχνει ότι η Nozomi Energy συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ιαπωνίας, όχι μόνο παρέχοντας βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, αλλά με ανταγωνιστικές τιμές», δήλωσε ο Tareq Sirhan (επικεφαλής της Actis για την Ενεργειακή Υποδομή της Βόρειας Ασίας).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης