Ο Νετανιάχου προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία εχθρική δύναμη να εγκαταστασθεί στα σύνορα του Ισραήλ και το Ιράν ζητά το τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων και έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας της Συρίας με στόχο την διατήρηση της εθνική ταυτότητας της χώρας.
O αρχηγός της τζιχαντιστικής Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, εξήγγειλε, μέσω δήλωσής του που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση της Συρίας έπειτα από την κατάληψη της Δαμασκού από τις δυνάμεις των ανταρτών, ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια επιστροφής σε προτεραίες καταστάσεις και ότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αλλά και ότι η δική του ομάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε το 2011, κατά την καλούμενη «αραβική άνοιξη» και την έναρξη του συριακού εμφυλίου.
«Το μέλλον είναι δικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο αλ Γκολάνι.
Το μέλλον της Συρίας πρόκειται να εξαρτηθεί, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό από τους συσχετισμούς ισχύος και τις συμφωνίες στις τάξεις των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Ασαντ.
Wall Street Journal: Κερδισμένη η Τουρκία
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο εύρυθμη θα είναι η μετάβαση σε μια νέα διοίκηση υπό την ηγεσία των ανταρτών και σε ποιο βαθμό οι αντίπαλες συριακές φατρίες -συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων και των Αλαουιτών μειονοτήτων- θα μπορέσουν να αποφύγουν μία περαιτέρω σύγκρουση, σύμφωνα με απόδοση δημοσιεύματος της Wall Street Journal.
Οι νικητές και οι ηττημένοι έχουν ήδη αναδειχθεί, αν και αυτά τα κέρδη και οι απώλειες θα μπορούσαν να αποδειχθούν απατηλά σε μια χώρα τόσο τραυματισμένη και τόσο βαθιά βουτηγμένη στη βία, όπως η Συρία, σημειώνει η WSJ.
«Βλέπουμε μια τεράστια αλλαγή στην περιοχή. Η Τουρκία έχει γίνει ισχυρότερη, η Ρωσία έχει γίνει πιο αδύναμη, το Ιράν έχει χάσει επίσης τις δυνάμεις του», δήλωσε ο Μπαντρ Τζέιμους, πολιτικός της αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ. «Αλλά είναι οι Σύροι που θα παίξουν μεγάλο ρόλο τώρα, όχι όπως πριν. Όλοι θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή μας και τις αποφάσεις μας».
Το Ιράν, του οποίου η πρεσβεία στη Δαμασκό λεηλατήθηκε αμέσως μετά την κατάληψη των ανταρτών, έχει χάσει τον κύριο σύμμαχό του στον «άξονα της αντίστασης» και τη ζωτικής σημασίας χερσαία σύνδεση με την πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Η Τουρκία, προς το παρόν, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Με την αποχώρηση του Άσαντ, η Άγκυρα θα ασκήσει σαφώς πολύ μεγαλύτερη εξουσία στον νότιο γείτονά της και σε ολόκληρο το Λεβάντε (συνώνυμο για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου), ευνοώντας τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά την πολιτοφυλακή του Συριακού Εθνικού Στρατού, η οποία έχει επικεντρώσει τις δράσεις της κυρίως στις μάχες με τους Κούρδους της Συρίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται την Κυριακή. Η Τουρκία έχει επίσης παράσχει σιωπηρή υποστήριξη στην πιο ισχυρή ομάδα των Σύρων ανταρτών, τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
«Η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη να διασφαλίσει αν από την αλλαγή θα προκύψει μεγαλύτερη σταθερότητα και επιστροφές προσφύγων και μια νέα Συρία, παρά ένας νέος εμφύλιος πόλεμος και μια επαναχάραξη των γραμμών στον χάρτη μεταξύ Αράβων, Κούρδων και άλλων φατριών. », δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, διευθυντής του προγράμματος για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. «Η Τουρκία έχει τα μέσα».
Οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα, όπως σχεδόν σε όλες τις άλλες πρωτεύουσες, εξέφρασαν την έκπληξή τους από την απροσδόκητη έκταση της επιτυχίας των Σύρων ανταρτών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε στη Ντόχα την Κυριακή ότι η διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι ο βασικός στόχος της Άγκυρας, όπως και η μάχη κατά των «τρομοκρατών» στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της Συρίας.
Interfax: Στην Ρωσία ο Άσσαντ
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή που είπε: "Ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ έφτασε στη Μόσχα. Η Ρωσία τους έχει χορηγήσει, σε αυτόν και την οικογένειά του, άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους".
Παράλληλα, η Ρωσία ζήτησε να συνεδριάσει τη δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Ακόμη τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγή του Κρεμλίνου μετέδωσαν ότι οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και των διπλωματικών αποστολών στη Συρία.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε: «Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, οι ηγέτες της οποίας έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και των διπλωματικών ιδρυμάτων στο έδαφος της Συρίας».
Τα σενάρια
Το πρώτο σενάριο πιθανών εξελίξεων στη Συρία προβλέπει την ίδρυση της Συριακής Δημοκρατίας μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Assad από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης με διάφορες φατρίες, παρά τις ιδεολογικές διαφορές.
Αν και αυτή η επιλογή θεωρείται δύσκολη, θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα διατηρούσε την ακεραιότητα της Συρίας.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Συρίας, όπου εκπρόσωποι της Hayat Tahrir al-Sham θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της νέας κυβέρνησης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Συρία θα κυβερνάται από εκπροσώπους των Σαλαφιστών (ένα κίνημα στο σουνιτικό Ισλάμ) που δεν έχουν ιδεολογική εχθρότητα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
John Kerry says the West will negotiate with President Assad to end the conflict; Damascus:Various of buildings damaged in fighting with large poster of President Bashar al-Assad in foregroundBuildings destroyed in fighting as man collects scrap metal
Το τρίτο σενάριο είναι η δημιουργία ενός αντι-σιιτικού κράτους στη Συρία υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.
Το δόγμα της θα βασιζόταν στον αντιιρανικό προσανατολισμό, τον αποκλεισμό του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Hezbollah και τη στέρηση της υλικοτεχνικής και στρατιωτικής του υποστήριξης από την Τεχεράνη.
Το τέταρτο σενάριο είναι η δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Συρίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ η οποία θα βαλκανοποιηθεί με τη διαίρεση της σε μικρά κράτη-μαριονέτες.
www.worldenergynews.gr