Ενέργεια

Δημιουργία κοινής αραβικής αγοράς ηλεκτρισμού

Δημιουργία κοινής αραβικής αγοράς ηλεκτρισμού
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η κατασκευαστική σύμβασης για την πρώτη φάση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου και Σ. Αραβίας
 
Στα μέσα Απριλίου, στο περιθώριο του Αραβικού Συμβουλίου Υπουργών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έλαβε χώρα στο Κάϊρο, 14 κράτη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία κοινής αραβικής αγοράς ηλεκτρισμού και την διασύνδεση των ηλεκτρικών τους δικτύων, καθώς και με τα ευρωπαϊκά και αφρικανικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. 
Το μνημόνιο υπέγραψαν οι Αίγυπτος, Κουβέιτ, Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Αλγερία, Σουδάν, Ιράκ, Ομάν, Κατάρ, Κομόρες Νήσοι, Λιβύη, Μαρόκο και Υεμένη. 
Εξάλλου σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (EETC), αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η υπογραφή μεταξύ Αιγύπτου και Σ. Αραβίας της κατασκευαστικής σύμβασης για την πρώτη φάση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.
Σύμφωνα με κλαδικά δημοσιεύματα, η ηλεκτρική διασύνδεση θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2020, μέσω τόσο υποθαλάσσιων όσο και εναέριων καλωδίων. Επιπλέον, οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν τις συμβάσεις για την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα από συνεχές σε εναλλασσόμενο.
Κατά την EETC, η Αίγυπτος κατασκευάζει και χρηματοδοτεί  στην παρούσα φάση έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω εναέριου καλωδίου μεταξύ των περιοχών Badr (στην Αίγυπτο) και Tabouk (στην Σ. Αραβία), συνολικού κόστους $1,2 δισ.    

 www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης