Διεθνή

Η Τουρκία επιδιώκει ενεργειακές επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα

Η Τουρκία επιδιώκει ενεργειακές επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα
Η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της κατά περίπου 120.000 Mw μέχρι το 2023.
Η Τουρκία έχει προγραμματίσει να επενδύσει περίπου 100 δισ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας μέχρι το 2023, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 40 δισ. δολάρια επιδιώκει να επενδυθούν από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών και εγχώριων επενδυτών, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα (31/10) ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτικής Στήριξης και Προβολής της Τουρκίας (ISPAT).
Ο Arda Ermut είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ουσιαστικές υποδομές με βάση τον εγχώριο άνθρακα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων επενδύσεων.
Η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της κατά περίπου 120.000 Mw μέχρι το 2023.
Μεταξύ των σχεδιασμών της είναι η κατασκευή και ιδιωτικοποίηση ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ισχύος 720 Mw στην περιοχή Cayirhan Β κοντά στην Άγκυρα.
Επιπλέον, θα ιδιωτικοποιηθεί ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1.000 Mw, ο οποίος θα κατασκευαστεί στην πόλη Karapınar της επαρχίας της Κεντρικής Ανατολίας Konya.
Και οι δύο παραχωρήσεις σε ιδιώτες θα έχουν διάρκεια 15 ετών.
Για να προσελκύσει το προβλεπόμενο ποσό επένδυσης, η Τουρκική κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα στους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έναντι της επένδυσης θα υπογράψει μια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για 15 χρόνια από τις δύο αυτές εγκαταστάσεις.
Η Τουρκία έχει αρχίσει την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς της κατά την τελευταία δεκαετία, με στόχο για να γίνει ένα κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την Τουρκία «η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε μια ιδιωτική έκρηξη των επενδύσεων (το δυναμικό παραγωγής διπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2014) και διασφαλισμένη πρόσβαση σε ενέργεια για τον πληθυσμό της».
Σύμφωνα επίσης με την ίδια έκθεση, η Τουρκία στον εργασιακό τομέα είναι μεταξύ των 20 πιο ελκυστικών χωρών για επενδύσεις.
Ο Ermut δήλωσε, ότι «τον Ιούλιο η Τουρκία προσέλκυσε 717 εκατομμύρια δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 1,078 δισ. δολάρια τον Αύγουστο».
Τόνισε δε, ότι «θέλουμε να κλείσουμε αυτό το έτος με την επίτευξη στόχου του προηγούμενου έτους, περίπου 16 δισ. δολάρια».
Ο ίδιος δήλωσε, ότι η Τουρκία σχεδιάζει να είναι μεταξύ των κορυφαίων πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης