Αντιδράσεις από την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε Αμβρακικό και Αχελώο

Αντιδράσεις από την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε Αμβρακικό και Αχελώο
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και υποβαθμισμένο οικοσύστημα και τα τελευταία 20-30 χρόνια βιώνει παρατεταμένες περιόδους ανοξίας και υποξίας, δηλαδή μη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου και στέρησης οξυγόνου, που συνδέονται με τη ρύπανση στην περιοχή
Τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και οικολογικών οργανώσεων έχουν πυροδοτήσει τα σχέδια για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στον Αμβρακικό κόλπο και τη λίμνη Στράτου στον Αχελώο ποταμό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αίτηση εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην καρδιά του Αμβρακικού κατέθεσε στη ΡΑΑΕΥ η εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ - ΕΠΕ» στις 4/10/2024.

Ο πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός θα αρχίζει από το Φανάρι (Πλατανάκι) - Ρούγα και θα τελειώνει μπροστά από την Μπούκα και την Αμφιλοχία.

Την εταιρεία δεν την εμπόδισε το γεγονός πως ο Αμβρακικός, ένας από τους πιο μοναδικούς κόλπους στην Ελλάδα, είναι Εθνικό Πάρκο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Μάλιστα, οι υγρότοποί του προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar, ενώ το βόρειο τμήμα του έχει χαρακτηριστεί ως «Καίρια Περιοχή Βιοποικιλότητας».

Φιλοξενεί μεγάλη βιοποικιλότητα

Ο Αμβρακικός έχει επίσης χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, Σημαντική Περιοχή για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια και τα Θαλάσσια Θηλαστικά, ενώ ακόμα φιλοξενεί μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο.

Ο μικρός πληθυσμός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού Κόλπου καταγράφεται ως «Κρίσιμα Απειλούμενος» στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Παρουσία έχουν και σημαντικοί πληθυσμοί δελφινιών, αργυροπελεκάνων και θαλάσσιων χελωνών.

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και υποβαθμισμένο οικοσύστημα και τα τελευταία 20-30 χρόνια βιώνει παρατεταμένες περιόδους ανοξίας και υποξίας, δηλαδή μη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου και στέρησης οξυγόνου, που συνδέονται με τη ρύπανση στην περιοχή.

Ακόμα, είναι ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με τυπικά γεωμορφολογικά και ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά ενός φιορδ που τον καθιστούν μοναδικό στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Τα χαρακτηριστικά αυτά αφενός επιβάλλουν την ενιαία θεώρησή του, αφετέρου του προσδίνουν έναν εύθραυστο χαρακτήρα.

Ο εύθραυστος χαρακτήρας του συστήματος απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής όπως ένας πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός. Ταυτόχρονα, με την εγκατάσταση μιας τέτοιας θηριώδους κατασκευής, εκτός από την οικολογική υποβάθμιση, η οπτική υποβάθμιση του τοπίου θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή καθώς, αντί του ηλιοβασιλέματος, θα δεσπόζει μια τεράστια «λαμαρίνα» εντός του κόλπου.

Επτά σύλλογοι επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων από τους Δήμους Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Αμφιλοχίας, Ακτίου Βόνιτσας και Πρέβεζας, ο φορέας Συμμαχία για τον Αμβρακικό, η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων - iSea, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, το Blue Marine Foundation, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Tethys, το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και το Oceanus Lab (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καλούν τις αρμόδιες Αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

Πλωτά φ/β και στη λίμνη Στράτου

Εντωμεταξύ, τέθηκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 8 MW και συνοδά έργα της Solar Venture 3 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 3.500 ευρώ στην τεχνητή λίμνη Στράτου, που δημιουργήθηκε με φράγμα στον ποταμό Αχελώο και ανήκει στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η έκταση πλωτού φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται σε 46.642,88 τετραγωνικά μέτρα και θα αποτελείται από 16.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Θα βρίσκεται 9,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Αγρινίου και 1 έως 5,7 χιλιόμετρα από τα χωριά Στράτο, Σπολάιτα, Νεάπολη, Ματσούκι, Λεπενού, Τριανταίικα, Μεγάλη Χώρα και Καστράκι. Επίσης, θα βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου Στράτου, σε απόσταση μόλις 700 μέτρα από το αρχαίο θέατρο Στράτου και 1,3 χιλιόμετρα από τον ναό του Στρατίου Διός.

Λέγοντας «όχι» στην υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, στην αλλαγή χρήσης γης και υδάτων και στη βιομηχανοποίηση του τόπου, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας καλεί τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γνωμοδοτήσουν-συμμετέχουν στη διαβούλευση με επαρκώς τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της περιοχής του Αχελώου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως αδειοδοτούσα αρχή, να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και να μην εγκρίνει την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της περιοχής του Αχελώου και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στην Αιτωλοακαρνανία.

Ενδεικτικό της ενεργειακής λαίλαπας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το γεγονός ότι η δημόσια διαβούλευση για το πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Στράτου αποτελεί την 14η κατά σειρά διαβούλευση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και σήμερα.

Είχαν προηγηθεί δημόσιες διαβουλεύσεις για έναν αιολικό σταθμό με οκτώ ανεμογεννήτριες στην Αρέντα του Παναιτωλικού Ορους, έξι σταθμούς αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου, πέραν αυτών που ήδη κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στη λίμνη Καστρακίου στην περιοχή της Αλευράδας Αμφιλοχίας, τέσσερις πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις λίμνες Στράτου, Καστρακίου και Κρεμαστών και για δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα στον ποταμό Ζέρβα και το Χουνόρεμα (παραπόταμοι του Αχελώου).

Να μην ενταχθεί στο πλαίσιο εξαίρεσης από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης ο πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός στον Αμβρακικό Κόλπο που έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν 5 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Φλώρινας και γραμματέα της Κ.Ο., Πέτης Πέρκα.
 
Πηγή: efsyn.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης