Διεθνή

O Rutte αποφεύγει τον Ζelensky – Παγερή αδιαφορία ΝΑΤΟ στα κελεύσματα της Ουκρανίας

O Rutte αποφεύγει τον Ζelensky – Παγερή αδιαφορία ΝΑΤΟ στα κελεύσματα της Ουκρανίας
Η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει σε βάρος του Κιέβου
Την ώρα που η Ουκρανία προσπαθούσε να συνέλθει από το πυραυλικό χτύπημα του ρωσικού βαλλιστικού Oreshnik και ζητούσε επιτακτικά – για ακόμα μια φορά – από τη Δύση να την προμηθεύσει με τα απαραίτητα και κατάλληλα συστήματα αεράμυνας, οι Σύμμαχοι ή καλύτερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Mark Rutte είχε … πιο σημαντικά πράγματα να κάνει.

Όπως το να συζητήσει για την πιθανότητα η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προοπτική που μάλλον φαντάζει εξίσου αδύνατη με αυτήν της Ουκρανίας.

Αδιαφορία Rutte για Ουκρανία

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κάνει ότι μπορεί προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και το συντριπτικό πλήγμα του ρωσικού πυραύλου Oreshnik δεν τον βοήθησε.

Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και που ήταν αφιερωμένη στη χρήση υπερηχητικών όπλων από τη Ρωσία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte δεν ήταν παρών, διότι ήταν στην Ελλάδα όπου και συζήτησε μεταξύ άλλων για την πιθανή είσοδο της Κύπρου στη Συμμαχία.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης εντός του Συμβουλίου.

Άρα ο Rutte δεν ήταν επισήμως υποχρεωμένος να παραστεί στη συνεδρίαση, αν και είναι προφανές πως η ουκρανική πλευρά θα ήταν σίγουρα ευχαριστημένη με τη συμμετοχή του, καθώς αυτό θα ανέβαζε σημαντικά το status της συνάντησης.

Συνεπώς, οι πρεσβευτές δεν έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η προοπτική ένταξης της Κύπρου

Και ενώ οι Ουκρανοί ζητούσαν νέες προμήθειες όπλων από το ΝΑΤΟ, ο Rutte βρισκόταν σε διεθνή περιοδεία.

Αρχικά, πέταξε στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις με τον Rejep Tayip Erdogan και στη συνέχεια είχε συνάντηση στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η περιοδεία ήταν σημαντική, πρώτον, γιατί οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνα είναι ιστορικά τεταμένες.

Είναι απαραίτητο οι σύμμαχοι να μην μαλώνουν, πολύ περισσότερο να απειλούν ο ένας τον άλλον με πόλεμο.

Δεύτερον, η Κύπρος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλα τα μέλη της Συμμαχίας να συμφωνήσουν σε αυτό.

Η Τουρκία βάζει εδώ και καιρό έναν όρο: ότι η Κύπρος πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης