Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πως η Ινδία μπορεί να κλονίσει την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα (Metal Miner)

Πως η Ινδία μπορεί να κλονίσει την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα (Metal Miner)
Οι εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα από την Ινδία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 6,1 δισ. δολάρια το 2022-23 σε 6,64 δισ. δολάρια το 2023-24
Οι αναλυτές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την Ινδία.

Τα τελευταία νέα που έρχονται σε εμάς από τη μακρινή χώρα της Ασίας, λένε ότι το Δελχί σχεδιάζει να προχωρήσει σε αντίποινα κατά της ΕΕ, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από το γκρουπ, σε μια απόφαση που έρχεται στο φόντο του γενικότερου εμπορικού πολέμου για τα προϊόντα χάλυβα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ινδία.

Σύμφωνα μάλιστα με το Metal Miner, η Ινδία ανακοίνωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους δασμούς σε επιλεγμένα προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στις εμπορικές απώλειες που καταγράφει η Ινδία και οποίες με βάση τους υπολογισμούς της, ανέρχονται σε 4,412 δισ. δολάρια μεταξύ 2018 και 2023 - απώλειες που η χώρα αναφέρει ότι οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

Από την άμυνα στην επίθεση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διμερείς συνομιλίες της Ινδίας με την ΕΕ σημείωσαν μικρή μόνο πρόοδο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που δεν προμηνύει αισιοδοξία για το μέλλον.

Αν και παραμένει ασαφές ποια ακριβώς μέτρα θα επιβάλει η Ινδία, η χώρα θα αυξήσει σίγουρα τους δασμούς σε ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Πριν λίγο καιρό, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ελβετίας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, επέκριναν την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιβολή μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές χάλυβα, δηλώνοντας ότι τα μέτρα αυτά παραβιάζουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.

Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Διασφαλίσεων του ΠΟΕ, οι χώρες αυτές διαφώνησαν με τα μέτρα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Ινδία πρότεινε επίσης την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών στο πλαίσιο αντιποίνων.

Η συμφωνία του ΠΟΕ για τα μέτρα διασφάλισης επιτρέπει προσωρινούς μόνο περιορισμούς των εισαγωγών μέσω υψηλότερων δασμών ή άλλων μέτρων, εάν μια εγχώρια βιομηχανία υποστεί σοβαρή ζημία λόγω απρόβλεπτης αύξησης των εισαγωγών.

Αυτό ακριβώς επικαλέστηκαν και οι ηγέτες της βιομηχανίας χάλυβα σε όλη την Ινδία.

Στην πραγματικότητα, η Ινδία φέρεται να δήλωσε στον ΠΟΕ ότι τα μέτρα διασφάλισης της ΕΕ οδήγησαν σε μαζική απώλεια 4,412 δισ. δολαρίων μεταξύ 2018 και 2023, ποσό που υποδηλώνει οικονομική «αιμορραγία» για τη χώρα.

Η Ινδία δήλωσε επίσης στον οργανισμό ότι η σχεδιαζόμενη αναστολή των παραχωρήσεων θα οδηγήσει στην επιβολή ισοδύναμων δασμών στα προϊόντα της ΕΕ.

Επιπτώσεις στις εξαγωγές χάλυβα της Ινδίας

Οι εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα από την Ινδία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 6,1 δισ. δολάρια το 2022-23 σε 6,64 δισ. δολάρια το 2023-24.

Παρά την αύξηση αυτή, η Ινδία εξακολουθεί να ανησυχεί για τα μέτρα που έχει πάρει η ΕΕ, τα οποία, όπως υποστηρίζει, παραβιάζουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τη σχετική συμφωνία του ΠΟΕ.

Ηγέτες της βιομηχανίας χάλυβα και εμπορικοί αξιωματούχοι από την Ινδία εκφράζουν εδώ και καιρό αυτές τις ανησυχίες.

Σε μια παρόμοια κίνηση το 2022, η Ινδία πρότεινε την επιβολή δασμού της τάξης του 15% στις εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντίποινα για τους περιορισμούς της Βρετανίας στον χάλυβα.

Το προηγούμενο έτος, η Ινδία πρότεινε μέτρα και κατά της ΕΕ μέσω του ΠΟΕ ως απάντηση στην απόφαση του μπλοκ να επιβάλει δασμούς.

Μια πιο προσεκτική ματιά

Τα μέτρα διασφάλισης εφαρμόζονται γενικά σε όλες τις εισαγωγές, όχι μόνο σε εκείνες από συγκεκριμένες χώρες, με εξαιρέσεις ωστόσο για τις αναπτυσσόμενες χώρες που συνεισφέρουν λιγότερο από το 3% των εξαγωγών.

Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τέσσερα έτη και δεδομένου ότι αυτά αφορούν το «δίκαιο» εμπόριο, οι επηρεαζόμενες εξαγωγικές χώρες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση μέσω της νομικής οδού, και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα δυο μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε μπορούν να επιβάλουν αντίποινα.

Εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών αβεβαιοτήτων, οι εξαγωγές της Ινδίας χαράζουν μια νέα πορεία μέσω διμερών συμφωνιών, συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και της εξερεύνησης ανεκμετάλλευτων αγορών όπως η Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών πολύτιμων μετάλλων, ορυκτών, αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών, φαρμακευτικών προϊόντων, οργανικών χημικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μπαχαρικών και αμυντικού εξοπλισμού.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοβουλίες όπως το σύστημα κινήτρων που συνδέονται με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και την εκστρατεία «Make in India».

Αναπόσπαστος εμπορικός εταίρος η ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές της Ινδίας προς την Ευρώπη έφτασαν σε υψηλό πενταετίας φέτος, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 65% σε ετήσια βάση σε 3,3 εκατ. τόνους, σχεδόν διπλασιάζοντας τις ποσότητες σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο, οι αναποδιές σε άλλες αγορές μείωσαν το μέγεθος αυτής της επιτυχίας.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ινδικού Υπουργείου Χάλυβα που επικαλείται η Hindu Businessline, οι εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν χαμηλό πενταετίας και η Ινδία έχασε έδαφος στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο έντονος ανταγωνισμός από τις κινεζικές εξαγωγές έχει επίσης επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές των ινδικών χαλυβουργείων τόσο στα ΗΑΕ όσο και στο Βιετνάμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης