Με την πλήρη λειτουργία του Πύργου, τα ετήσια έσοδα για τον δήμο Πειραιά από φόρους και δημοτικά τέλη, εκτιμώνται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στη χώρα και τον πρώτο πύργο με πιστοποίηση LEED.
Για ένα πράσινο έργο στην πράξη, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ειδικά φώτα που βρίσκονται στα 1.570 σταθερά πάνελς του Πύργου, με αποτέλεσμα για να φωτιστεί το κτήριο καθ’ όλη τη νύχτα η κατανάλωση ενέργειας να αντιστοιχεί σε δύο κλιματιστικά σπιτιού.
«Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου Πειραιά, αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την τελετή των εγκαινίων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια σχετική «πολεοδομική υψοφοβία» που έχουμε στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξεφυτρώνουν παντού ψηλά κτίρια.
Με την πλήρη λειτουργία του Πύργου, τα ετήσια έσοδα για τον δήμο Πειραιά από φόρους και δημοτικά τέλη, εκτιμώνται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, δίνοντας μία τονωτική ένεση στα ταμεία. Παράλληλα, αναμένεται το νέο εμβληματικό τοπόσημο της πόλης, που όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, συμβολίζει τον όραμα για τον Πειραιά του 2030, να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις στην πόλη. Ήδη, κατασκευάζεται από τη DIMAND το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, προχωράει το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δρομολογείται και το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο. Επιπλεόν, οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στον Πύργο, θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον έσοδο για την πόλη.
Οι κατασκευαστικές προκλήσεις
Όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος, οι πολλοί αστικοί μύθοι που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες τον Πύργο του Πειραιά, είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι πρόσφατα πολλοί να μην πιστεύουν ότι το έργο αυτό ξαναζωντανεύει.
«Εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι το μέσο μίσθωμα ανέρχεται σε 20 ευρώ/τ.μ.
Το έργο αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του 22 ορόφων Πύργου, που έχει επιφάνεια 34.600 τ.μ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κοινοπραξία DIMAND – EBRD – Prodea, που ανέλαβε να αναπτύξει αυτό το εγχείρημα, μετατρέποντας το κτήριο-κουφάρι, το οποίο σχεδιάστηκε το 1971, σε ένα «πράσινο και ψηφιακό» κτήριο του 2024,. «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά.
Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED», σημείωσε.
Παράλληλα, ο σκελετός του κτηρίου που ήταν του 1973 έπρεπε να προσαρμόσει στον σύγχρονο κανονισμό πυρασφάλειας. Ακόμη, έγινε ανακύκλωση της μαύρης όψης του Πύργου, που είχε τοποθετηθεί το 1982. Το μαύρο γυαλί της πρόσοψης εστάλη στο εξωτερικό για επεξεργασία και παραγωγή των νέων υαλοστασίων, που κοσμούν και σήμερα την όψη, μαζί βεβαίως με νέο υλικό.
Το κέλυφος διατηρήθηκε, άρα δεν προστέθηκε νέα δόμηση που θα παρήγαγε νέες εκπομπές CO2.
Εφαρμόστηκε νέα αντισεισμική θωράκιση και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κάνοντας το κτήριο πιο «πράσινο».
www.worldenergynews.gr