Τα μέλη της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ αναμένεται σήμερα να εξετάσουν εάν το αίτημα του Διαχειριστή
Αναθεώρηση του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου για περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ ζήτησε με αίτημά της προς τη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Αρχής. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή η μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών ρεύματος αντί της καταμέτρησης ανά τετράμηνο που ισχύει σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση των λειτουργικών δαπανών (OPEX) κατά 40 εκατ. ευρώ ετησίως, με δεδομένο ότι για να ανταπεξέλθει στο νέο έργο θα πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού ή να συνάψει νέες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρείες.
Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ στο αίτημά του έχει περιλάβει και αυξημένο κόστος κεφαλαίου περίπου 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο καθώς διαπιστώνει αυξημένες ανάγκες για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας ώστε να προστατεύσει τις υποδομές του, 3,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και άλλα 9 εκατ. ευρώ για υποανακτήσεις.
Τι θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ
Τα μέλη της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ αναμένεται σήμερα να εξετάσουν εάν το αίτημα του Διαχειριστή είναι εύλογο ώστε να δώσουν το τελικό ΟΚ ή θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω και να παραπεμφθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Εάν τελικά γίνει δεκτό, συνυπολογίζοντας και το εγκεκριμένο WACC του 7,66% για τη διετία 2023-2024 τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024 αναμένεται να πάρουν …φωτιά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει πηγή της ΡΑΑΕΥ, ειδικά για το ζήτημα της πυροπροστασίας το ζήτημα είναι ευαίσθητο και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όσο για το ποσό των 40 εκατ. ευρώ ετησίως που αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες για το έργο της καταμέτρησης θεωρείται υψηλό, αλλά θα εκτιμηθεί σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει ως προς τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.
Ετησίως οι ρευματοκλοπές ανέρχονται σε 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, ήτοι περίπου 400 εκατ. ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς, ποσό που επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, τότε η μείωση τους θα υπερκαλύψει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τις καταμετρήσεις .
Πάνω από 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών
Κάθε χρόνο διαπιστώνονται περί τις 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών (οι περισσότερες από επιχειρήσεις) και επιβάλλονται προσαυξημένες χρεώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάστημα κατανάλωσης έως και μίας 5ετίας. Το 50% αυτών των περιστατικών αφορούν ρευματοκλοπές αξίας έως και 4.500 ευρώ, το 25% αξία 4.500 - 10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.
Για τον περιορισμό τους το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι επιβολή χρηματικών προστίμων παράλληλα με ποινή φυλάκισης, προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμο «λουκέτο» σε περίπτωση υποτροπής, αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας των συνεργών ηλεκτρολόγων, δειγματοληπτικό έλεγχο των υπεύθυνων δηλώσεων του με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων και είσπραξη, μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.