Την ανάγκη για ένα “New Deal” στις Κατασκευές στην Ελλάδα, που θα επιτρέψει στο κράτος και τον κατασκευαστικό κλάδο να επιλύσουν συσσωρευμένα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση των μεγάλων έργων και θα καταστήσει εφικτή την έγκαιρη αποπεράτωσή τους με βιώσιμο τρόπο, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat, κ. Αναστάσιος Αρανίτης, μιλώντας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου «Green Deal Greece 2023».
Όπως τόνισε κ. Αρανίτης, στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η επίλυση των προβλημάτων με γρήγορο τρόπο, δεδομένης της ευκαιρίας και της πρόκλησης που φέρνει η ανάγκη για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Όλοι διαθέτουμε πόρους, καταρτισμένο δυναμικό και τη θέληση να υλοποιήσουμε τα έργα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είχε πάντοτε στο DNA του το ζητούμενο της βιωσιμότητας και του μηδενικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον.
Ο κ. Αρανίτης σημείωσε ότι «πέρα από ένα Green Deal, πρέπει να κάνουμε κι ένα New Deal», θέτοντας ως σχετικό παράδειγμα το έργο της Intrakat στον ΒΟΑΚ, όπου η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εγκατάσταση των οικίσκων που απαιτούνται για τη στέγαση του απαραίτητου προσωπικού, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί δύο χρόνια για να δοθεί, την ώρα που το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι τέσσερα. «Θέλουμε αρωγό την πολιτεία για να βρούμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα – τα δύο έτη πρέπει να γίνουν δύο εβδομάδες» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Αρανίτης υπογράμμισε ότι τα μεγέθη του ανεκτέλεστου για μία κατασκευαστική εταιρεία αποτελούν βασικό κριτήριο για την εκπόνηση της στρατηγικής της για το μέλλον και επισήμανε ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομών αποτελεί κορυφαία προϋπόθεση η πληρότητα και η ωριμότητα των μελετών, καθώς σε αντίθεση περίπτωση, οι κατασκευαστές - ως τελευταίος κρίκος της αλυσίδας παραγωγής έργων- καλούνται να τα υλοποιήσουν, αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση να τα επανασχεδιάσουν.
Επιπλέον, ο κ. Αρανίτης ανέφερε ότι πλέον βιώνουμε σε καθημερινή βάση τις προκλήσεις και τις συνέπειες που φέρνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και εξήγησε ότι θα πρέπει να επιλέξουμε εάν θα δώσουμε προτεραιότητα στην πρόληψη ή στην καταστολή των φαινομένων αυτών, κατά τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την συντήρηση των υποδομών.
Ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat μίλησε και για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ε.Ε. για το 2030 και δήλωσε ότι όλοι έχουμε χρέος να εργαστούμε πάνω σε αυτούς. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αποτελεί μία ευκαιρία για ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα» είπε και συμπλήρωσε ότι η Intrakat εφαρμόζει αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, με στόχο την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο μίας αειφόρου, ολιστικής διαχείρισης των έργων.
Σχετικά με την Intrakat
Με έτος ίδρυσης το 1987, η Intrakat αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους και πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με εδραιωμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ και επικεντρώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων υποδομών, περιβάλλοντος, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ακινήτων και διαχείρισης απορριμμάτων. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εκτενή τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και ξεχωρίζει για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.
Πρόκειται για έναν στρατηγικό εταίρο βιώσιμης ανάπτυξης με υπεύθυνη και διαφανή λειτουργία, αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και ανεπτυγμένο πρόγραμμα πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και τους εργαζομένους, ο οποίος δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς δραστηριότητάς του. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.
www.worldenergynews.gr