Αλλαγές στην προτεραιότητα των έργων ΑΠΕ που θα συνδέονται στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προετοιμάζει αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση, η οποία είχε δημοσιευθεί παραμονές Δεκαπενταύγουστου και καθόριζε το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς και για σταθμούς αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα.
Η απόφαση είχε προκαλέσει την αντίδραση των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς, των οποίων τα έργα πρόκειται να διασυνδεθούν με το ηλεκτρικό σύστημα. Κι αυτό διότι έχει δημιουργηθεί μια κατηγοριοποίηση για τη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης, βάσει συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, θέτοντας μια σειρά από όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς που αφήνουν …πίσω στην ουρά πολλές επενδύσεις.
Τα κριτήρια, αφορούν μεταξύ άλλων, την απόσταση μεγάλων έργων από τα σύνορα της χώρας, την υπαγωγή τους στις στρατηγικές επενδύσεις, τη χωροθέτησή τους στις ζώνες απολιγνιτοποιημένες, την παράλληλη εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης, τη σύναψη διμερών συμβάσεων κλπ. Έτσι, εάν ένα έργο υπάγεται στις αρχικές ομάδες και υποομάδες παίρνει προτεραιότητα η αίτησή του για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ).
Αλλαγές στην Ομάδα Β
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα είναι οριακές, «ώστε να μη δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που πάνε να λύσουν», όπως αναφέρουν στο “worldenergynews.gr” καλά πληροφορημένες πηγές.
Όπως επισημαίνουν η βασική παρέμβαση θα αφορά στην ομάδα Β΄, στην οποία υπάγονται οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τους οποίους ο παραγωγός έχει συνάψει ή δεσμεύεται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψει διμερή σύμβαση PPA αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Γι΄ αυτή την ομάδα έχει οριστεί μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης τα 1.500 MW εγκατεστημένης ισχύος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ήδη καλύπτεται από τις αιτήσεις έργων ΑΠΕ τα οποία θα προχωρήσουν με διμερείς συμβάσεις. Μάλιστα, τα έργα στη συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο.
Πάντως, ακόμη υπάρχει χρόνος για αλλαγές. Ο ΑΔΜΗΕ είχε ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει αρκετές από τις 10 υπο-ομάδες της Ομάδας Α που αφορούν κυρίως σταθμούς ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος και σε ιδιαίτερες περιοχές (κοντά στα σύνορα, στη Δυτική Μακεδονία, στη Ζ.ΑΠ. Μεγαλόπολης κλπ.), αλλά έχει ακόμη καιρό για να περάσει στην Ομάδα Β.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη από το ΥΠΕΝ και η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση του χρόνου που οι επενδυτές θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικό χώρο για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις ΑΠΕ ώστε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος από έργα-φαντάσματα.
www.worldenergynews.gr