Η νέα πραγματικότητα στην ενέργεια καθίσταται όλο και περισσότερο απαιτητική, καθώς επιβάλλει πλήθος ταχέων πρωτοβουλιών με δεδομένο ότι η ρωσική απεξάρτηση θα αποβεί ιδιαίτερα επώδυνη.
Η επιστροφή στις έρευνες των υδρογονανθράκων θα απαιτήσει κατ’ αρχάς την συμμετοχή των μεγάλων διεθνών εταιριών, που ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί. Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ή να αποφασίσουν εναλλακτικά να συμμετάσχουν τρίτοι αυτό μένει να το δούμε, αλλά θα πρέπει να το δούμε γρήγορα.
Παράλληλα αποδεικνύεται εδώ και κάτι άλλο. Ότι καλώς δεν προχώρησε η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Ποια σύσκεψη θα μπορούσε να γίνει στο επίπεδο αυτής, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, αν κάποιος διεθνής όμιλος είχε πάρει τα ΕΛΠΕ;
Πέραν όμως αυτών χωρίς επίσης μεγάλη καθυστέρηση, εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, θα πρέπει να μπούμε και στο κεφάλαιο των εξορύξεων- γεωτρήσεων, αν θέλουμε να μιλάμε για την ουσία της ρωσικής απεξάρτησης, όπου εκεί θα απαιτηθούν τεράστια επιπλέον κεφάλαια, για τα οποία ακόμα δεν έχει γίνει καμία αναφορά στον τρόπο εξεύρεσής τους.
Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ΕΛΠΕ και η Energean είναι οι μόνοι που θα εισέλθουν στην διαδικασία των ερευνών.
Ειδικά για τα ΕΛΠΕ εδώ μπαίνει μια ακόμα παράμετρος, που έχει να κάνει με το πως θα μετασχηματίσουν το ήδη φιλόδοξο Vision 25 για να συμπεριλάβει το εγχείρημα των υδρογονανθράκων, που είχε αποκλειστεί παντελώς, όταν ήδη εκτελούν ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα.
Το πλαφόν πρέπει να μπει
Οι κινήσεις που ετοιμάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο από την άλλη πλευρά είναι και οι ενδεδειγμένες από πάσης απόψεως. Δηλαδή η θέσπιση λύσης στο πλαφόν του ενεργειακού κόστους από εθνικής πλευράς, αν δεν υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και αυτό γιατί θα ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν έχουν περιθώρια να υποστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις. Το κόστος που υπολογίζεται σε 3 δις περίπου μέχρι το τέλος του έτους δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, από την στιγμή που δόθηκαν πλέον των 40 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεγάλο μέρος δε αυτών των χρεών διαγράφεται.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρξει στην συνέχεια και μια λύση βιώσιμη μακροπρόθεσμα, γιατί η σημερινή αρχιτεκτονική οδηγεί και θα οδηγεί σε στρεβλώσεις λόγω των τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες θα παραμείνουν υψηλές για πολλούς λόγους.
Τέλος η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι εκ των ων ουκ άνευ και στα πλαίσια αυτά αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο των υπεράκτιων αιολικών την ώρα που οι επενδύσεις σε όλη των Ευρώπη έχουν ξεκινήσει.
Ειδικά πάντως για την αποθήκευση, η τεχνολογία της οποίας θα είναι το κλειδί για την οριστική λύση της επικράτησης χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ τα κονδύλια των 450 εκατ ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αυξηθούν.
www.worldenergynews.gr