Μάλλον απαισιόδοξη όσον αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας εμφανίστηκε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στη βιομηχανία.
Όπως αποκάλυψε η κ. Σδούκου μετά την κοινοποίηση του ελληνικού αιτήματος για παράταση της διακοψιμότητας έως τον Ιούλιο του 2022, στο υπουργείο έχει φθάσει επιστολή από την DGComp που περιλαμβάνει σειρά τεχνικών ερωτημάτων τα οποία καλείται να απαντήσει η ελληνική πλευρά και να πείσει τις Βρυξέλλες, ότι το μέτρο είναι συμβατό με τις νέες Κατευθυντήριες περί κρατικών ενισχύσεων που θα ισχύσουν από την αρχή του 2022. Τα ερωτήματα αφορούν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, αλλά και τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς όπως και τη συμμετοχή του demand response στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του μηχανισμού της διακοψιμότητας έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και το ΥΠΕΝ ζητά από την Κομισιόν την παράταση του έως τον Ιούλιο το 2022 τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στο σύστημα για την διασφάλιση της επάρκειας κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.
Αναφερόμενη γενικότερα στο κόστος της ενεργειακής μετάβασης η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι το νέο ΕΣΕΚ που εκπονείται από ειδική επιτροπή υπό την προεδρία της, θα περιλαμβάνει αναλυτική κοστολόγηση της ενεργειακής μετάβασης καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθεί το κόστος αυτό. Μάλιστα όπως είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της μετάβασης μέσω της πραγματοποίησης δημόσιων επενδύσεων αλλά και της στήριξης ιδιωτικών έργων.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η κ. Σδούκου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε μια χώρα ξεχωριστά, αλλά χρειάζεται τη λήψη κεντρικών αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τον στόχο της πλήρους απανθρακοποίησης, έχοντας παράλληλα ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια εφοδιασμού» κατέληξε.
Κεραμίδας: Αποτελεσματικό πλαίσιο για τα PPAs
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Νίκος Κεραμίδας διευθυντής ευρωπαϊκών και ρυθμιστικών θεμάτων της Μυτιληναίος, υπογράμμισε κατ΄αρχήν ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαική Ένωση εξετάζει τα ζητήματα της ενέργειας με μονοσήμαντο τρόπο δίνοντας προτεραιότητα στο κλίμα και όχι στο κόστος.
«Το μέλλον της βιομηχανίας εξαρτάται από το κόστος της ενέργειας» είπε ο κ. Κεραμίδας προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε από την πολιτική για το κλίμα αλλά θα πρέπει να την μπολιάσουμε, ώστε να είναι εφικτή». Μάλιστα σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτη της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κόστος της ενέργειας θα αυξάνεται κατά 19% σε ετήσια βάση έως το 2030 ως αποτέλεσμα της πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση.
«Αν δεν κάνουμε κάτι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραμίδας, μιλάμε για αποβιομηχάνιση της Ευρώπης» και παρουσίασε μέτρα και πολιτικές που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις στη βιομηχανία μεταξύ των οποίων είναι:
Περισσότερο ευέλικτες Κατευθυντήριες για τις Κρατικές Ενισχύσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030.
Επιτάχυνση των διαδικασιών της Κομισιόν όσον αφορά την αξιολόγηση προτάσεων όπως το Green Pool ώστε να δοθεί η δυνατότητα σύναψης PPAs μεταξύ της βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κεραμίδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παράταση των διαγωνισμών για παροχή σταθερής αποζημίωσης σε έργα ΑΠΕ σημειώνοντας ότι οι διαγωνισμοί αυτοί δεν βοηθούν την ανάπτυξη της αγοράς PPAs. «Αν το κράτος υπόσχεται τιμή για 20-25 χρόνια, τι καλύτερο μπορούν να προσφέρουν οι βιομηχανίες;» αναρωτήθηκε ο κ. Κεραμίδας.
Ελαχιστοποίηση των ρυθμιστικών χρεώσεων των φόρων και των τελών που επιβάλλονται στην ενέργεια.
Συγκράτηση των τιμών του CO2 με μέτρα διακράτησης των υπερβολικών διακυμάνσεων στο ETS.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Κεραμίδας σημείωσε ότι το πρόβλημα των τιμών της ενέργειας είναι δομικό και μακροπρόθεσμο, καθώς και ότι η κρίση θα επαναληφθεί. «Η λύση, είπε, πρέπει να είναι ολιστική. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα και τα ζητήματα ανταγωνισμού που υπάρχουν στην αγορά».
Κοντολέων: Προτεραιότητα στα διμερή συμβόλαια
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων σημείωσε ότι ο πενταπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου και ο τετραπλασιασμός της τιμής του ρεύματος έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής κατά 20-40% με τις βιομηχανίες να μην μπορούν ούτε να απορροφήσουν αλλά ούτε και να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στα προϊόντα τους αφού θα σε χάσουν ανταγωνιστικότητα και μερίδιο αγοράς ειδικά στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοντολεων στο γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αντιστάθμιση κινδύνου σε ότι αφορά τις τιμές της ενέργειας αφού δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια και δεν λειτουργεί η Προθεσμιακή Αγορά. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις ευρωπαϊκές, όπου μόνο το 20-30% της ενέργειας εκκαθαρίζεται στο χρηματιστήριο και όλες οι υπόλοιπες ποσότητες είναι κλεισμένες με διμερή συμβόλαια.
«Η ελληνική βιομηχανία είναι στο πόλεμο χωρίς όπλα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει διότι η κρίση δεν θα είναι παροδική. «Χρειαζόμαστε Προθεσμιακή Αγορά για να κάνουμε αντιστάθμιση κινδύνου. Χρειαζόμαστε φθηνό φυσικό αέριο και θέλουμε την παρέμβαση της κυβέρνησης για να μας δοθεί» κατέληξε.
www.worldenergynews.gr