Ενέργεια

Το σήμα του ΟΠΕΚ+ για τροποποίηση της συμφωνίας, το εμβόλιο και η εκλογή Biden καθοριστικοί παράγοντες για τις τιμές

Το σήμα του ΟΠΕΚ+ για τροποποίηση της συμφωνίας, το εμβόλιο και η εκλογή Biden καθοριστικοί παράγοντες για τις τιμές
Σε υψηλό εξαμήνου κινείται το πετρέλαιο πάνω από τα 40 δολ περιορίζοντας την έκταση τωνβ αρχικών κερδών
Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα 9/11/2020 κατά σχεδόν 10%, την υψηλότερη ημερήσια άνοδο σχεδόν σε 6 μήνες, αφού η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο COVID-19 ήταν πολύ αποτελεσματικό.
Στην ενίσχυση του πετρελαίου συνέβαλε και η Σαουδική Αραβία η οποία δια στόματος του υπουργού Ενέργειας δήλωσε ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ + για περικοπές παραγωγής θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη προσφορά και την ασθενή ζήτηση.
Επίσης μετά την εκλογή Biden η χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας δημιουργεί προβληματισμό στον ΟΠΕΚ σχετικά με την αύξηση της παραγωγής.
Το Brent κέρδιζε 8,4%, στα 42,78 $ το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 9,1% στα 40,53.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19, με βάση τα αρχικά στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ + για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να προσαρμοστεί όπως ήταν στο παρελθόν εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της ομάδας.
Ο Σαουδάραβος υπουργός σχολίασε αφού ρωτήθηκε αν ο ΟΠΕΚ +θα επιμείνει σε υπάρχουσες περικοπές 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), αντί να τις μειώσει από τον Ιανουάριο στα 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Εκλογή Biden 

Βασικά μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου είναι επιφυλακτικοί για τα μέτρα χαλάρωσης του Biden για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που θα δυσχέραινε την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση.
«Ενώ μια προεδρία του Biden αυξάνει την πιθανότητα επιστροφής του ιρανικού εφοδιασμού με πετρέλαιο στην αγορά, αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί και πιστεύουμε ακόμα ότι είναι πιθανότερο να είναι στο τέλος του 2021/2022», ανέφερε η ING σε report.

Εξασθένηση δολαρίου

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης κάποια υποστήριξη από το ασθενέστερο δολάριο μετά την εκλογή Joe Biden δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής πετρελαίου για την UBS.
Το δολάριο αποδυναμώθηκε τη Δευτέρα, φθάνοντας σε χαμηλό 10 εβδομάδων και ενισχύοντας τα commodities που τιμολογούνται στο greenback καθώς έγιναν πιο προσιτά για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.
Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ανακοίνωσε μείωση 12% στις εισαγωγές του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Oι εκτιμήσεις του ΙΕΑ

Σημαντικά πιεσμένη θα είναι η  παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με αφορμή την επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).Σύμφωνα με το Reuters, o διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας της ΙΕΑ, Keisuke Sadamori τόνισε ότι η επίπτωση θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι στα lockdowns που εφαρμόστηκαν στις αρχές του έτους.«Σημαντικά κομμάτια της Ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκονται σε lockdown. Αυτό οπωσδήποτε θα λειτουργήσει αρνητικά. Οπωσδήποτε περιμένουμε αυτή τη φορά να υπάρξει μικρότερη επίπτωση απ’ ότι στο τελευταίο lockdown… αυτή τη φορά τα σχολεία μένουν ανοικτά και ορισμένα καταστήματα παραμένουν ανοικτά», είπε σε συνέντευξή του, χωρίς ωστόσο να λέει πως η ΙΕΑ θα προχωρήσει επισήμως σε υποβάθμιση προβλέψεων.


Σ. Αραβία: H συμφωνία παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να τροποποιηθεί
H Citi Research μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου το 2021

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης