Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης: Τι προσέχουμε για να μην πέσουμε «θύματα» απάτης

Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης: Τι προσέχουμε για να μην πέσουμε «θύματα» απάτης
Στην αγορά αρκετοί «έξυπνοι» επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να κλέψουν στο μέτρημα

Από τα 77 λεπτά το λίτρο ξεκίνησε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από την περασμένη Πέμπτη στην αγορά.Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι φέτος διαμορφώνεται σε επίπεδα 25% χαμηλότερα.

Στο σημερινή του θεματογραφία το «Εξοικονομώ» θα εξετάσει ένα ακανθώδες ζήτημα, που αφορά τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Στη παρούσα χρονική περίοδο, οι πολίτες βάζουν πετρέλαιο για τα καλοριφέρ τους. Ωστόσο, στην αγορά αρκετοί «έξυπνοι» επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να κλέψουν στο μέτρημα.

Τι πρέπει λοιπόν να λάβει υπόψη του ο καταναλωτής για να μην πέσει θύμα απάτης; Το συγκεκριμένο ερώτημα απαντά απλά και κατανοητά, ο κ. Ν. Παππάς, υπεύθυνος των εγκαταστάσεων της Petroheat.

Προμέτρηση - μέτρηση


Το πιο σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι η προμέτρηση και μέτρηση, σύμφωνα με τον κ. Παππά. Στη συνέχεια εξηγεί ότι: «Ο καταναλωτής πρέπει να έχει μια  ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα, έτσι ώστε να ογκομετρηθεί η δεξαμενή και να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.

Πριν την παράδοση πρέπει να μετρηθεί η ποσότητα του καύσιμου που υπάρχει στη δεξαμενή όπως το ίδιο πρέπει να γίνει μετά τη παράδοση. Και στις στις δύο περιπτώσεις οι μετρήσεις γίνονται παρουσία του παραλήπτη και του μεταφορέα».

piol

Έλεγχος ποιότητας πετρελαίου

Το δεύτερο στοιχείο ελέγχου της παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης αφορά την ποιότητα πετρελαίου. «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου. Ιδιαίτερα, να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, γιατί το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου. Αν μάλιστα ο καταναλωτής επιθυμεί να ελέγξει το πετρέλαιο, μπορεί να πάρει κάποιο δείγμα. Οι δυο πλευρές το σφραγίζουν και απαγορεύεται να το πειράξουν. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο χημείο του κράτους για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος».

Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι η παραλαβή του πετρελαίου δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα ήταν να υπάρχει η παρουσία περισσότερων από ένα άτομα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εξαπάτησης.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr