Επικαιρότητα

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αττική – Προβληματισμός ενόψει χειμώνα

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αττική – Προβληματισμός ενόψει χειμώνα
Σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης Αχαΐα, Ιωάννινα, Κοζάνη - Στους 424 οι νεκροί
Παραμένει ο συναγερμός για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφονται περίπου 200 κρούσματα σχεδόν τα μισά από όσα αναφέρονται σε όλη την Ελλάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα στην Αττική, αυτά δεν παρουσιάζουν μια εκθετική, μια μεγάλη αύξηση που θα καθιστούσε αναγκαία και απαραίτητη την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων.
Άλλωστε επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά στη μάχη με τον κορωνοϊό και για αυτό το λόγο αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να τηρηθούν σωστά και με σοβαρότητα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει νέα έξαρση μολύνσεων, το επόμενο βήμα θα είναι χωρίς αμφιβολία, η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, κάτι άλλωστε που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Πέρα όμως από την Αττική, η επιδημία εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την Αχαΐα, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη να έχουν τεθεί σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης.
Κύριο μέλημα των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν τα κρούσματα εντός των επόμενων εβδομάδων και πριν πέσει η θερμοκρασία, κάτι που θα σημάνει περισσότερους συγχρωτισμούς σε κλειστούς χώρους και άρα περισσότερες μολύνσεις.
Πάντως, το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα αντέχει, αν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 91 τη στιγμή που συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας φτάνουν τους 698.
 
Παναγιωτόπουλος: Είμαστε απολύτως οριακά – Ανάγκη να καλύπτει το τεστ ο ΕΟΠΥΥ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε μια απολύτως οριακή κατάσταση επιδημιολογικά λόγω του κορωνοϊού διατύπωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της χειμερινής περιόδου κάνει τα πράγματα οξύτερα.
Όπως είπε, η μονοσήμαντη επιμονή στην ατομική ευθύνη δεν αποδίδει ούτε είναι σωστή αρχή Δημόσιας Υγείας, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δραματικά αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τους πολίτες, καθώς υπάρχει και η πανδημική κόπωση που εντοπίζει και ο ΠΟΥ.
Μάλιστα ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, όπως είναι η διενέργεια τεστ, τονίζοντας ότι απαιτείται πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό και ιδιαίτερα για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η κατεύθυνση είναι τα παιδιά ακόμη και με λίγα σχετικά συμπτώματα, όπως έναν πυρετό πάνω από 37,5 να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο γιατρός κρίνει να κάνουν το τεστ.
«Αυτό σημαίνει ότι το τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο στον τόπο κατοικίας τους.
Να μην πρέπει να συνωστίζονται στα νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ.
Τα νοσοκομεία Παίδων έχουν κατακλυστεί από απλά περιστατικά και καθώς έρχονται και οι απλές ιώσεις του αναπνευστικού χρειάζεται τα τεστ να καλύπτονται από τα ταμεία, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ και να μπορούν να γίνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Είναι δραματική η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο καθώς δεν μπορεί ο γονέας να πληρώνει τεστ για το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο λοίμωξης για το παιδί του και μετά για το δεύτερο ή για το τρίτο παιδί του» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Κορωνοϊός: Περιοριστικά μέτρα σε Ιωάννινα και Κοζάνη- Τι εξαιρείται

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έχουν τεθεί από χθες 7/10 οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Στους 424 οι νεκροί

Στους 424 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 7/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 407 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα.
Αναλυτικότερα η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 407, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 20.947 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων το 55,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 424 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88 (72,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image


Πληροφορίες για τα πρώτα εμβόλια κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Συμφωνία με την Astrazeneca

Συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Astrazeneca για την παραλαβή 3,5 εκατ. δόσεων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό ανέφερε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι, η πρώτη παρτίδα με 3,5 εκατ. δόσεις θα φτάσει στην Ελλάδα έως το τέλος του 2020 και αμέσως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού -και- στην Ελλάδα θα ακολουθήσει την παγκόσμια χάρτα. Αρχικά θα εμβολιαστούν γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί, ώστε να αντέξει το σύστημα Υγείας και να προφυλαχθούν όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.
Ακολούθως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και στη συνέχεια θα μπει το ηλικιακό κριτήριο.
Να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca βρίσκεται στην τρίτη φάση έρευνας, δηλαδή στις δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως το ποσοστό αποτελεσματικότητας και η διάρκεια ανοσίας που παρέχει.
Ήδη, η έρευνα έχει ανακοπεί δύο φορές, καθώς εθελοντές παρουσίασαν επιπλοκές, οι οποίες μελετήθηκαν.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Αττικής

- Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
- Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
- Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
- Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.
- Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.
Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.
Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.
Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή  από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.
- Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
- Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

- Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
- Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Ζακύνθου και για τους δήμους Μυκόνου, Κύθνου:

- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.
- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και για τους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
- Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
Τέλος απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης