Πετρέλαιο

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο - Μείωση της παραγωγής λόγω του τυφώνα

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο - Μείωση της παραγωγής λόγω του τυφώνα
Πάνω από το ένα πέμπτο της υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και τα βασικά λιμάνια εξαγωγής έκλεισαν
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3% την Τρίτη 15/9/2020, υποστηριζόμενες από τις διαταραχές της προσφοράς λόγω του τυφώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι ανησυχίες για την ζήτηση εμφανίστηκαν καθώς οι προβλέψεις της ενεργειακής βιομηχανίας ανέφεραν βραδύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη από την πανδημία.

Το Brent αυξήθηκε 92 σεντς, ή 2,3%, στα 40,53 $ το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικάνικου αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 1,02 $ ή 2,74%, στα 38,28 $ ανά βαρέλι. Και οι δύο συμβάσεις είχαν υποχωρήσει τη Δευτέρα.

Τα συμβόλαια κέρδισαν πριν από την αναμενόμενη υποχώρηση λόγω του τυφώνα Sally στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ. Πάνω από το ένα πέμπτο της υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και τα βασικά λιμάνια εξαγωγής έκλεισαν καθώς η τροχιά της καταιγίδας μετατοπίστηκε ανατολικά προς τη δυτική Αλαμπάμα.

"Τα σκληρά καιρικά φαινόμενα στις Η.Π.Α. προκαλούν κάποια απρόβλεπτη κατάσταση για την παραγωγή πετρελαίου και αυτό είναι πάντα καλό νέο για τις τιμές", δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.

Ωστόσο, οι προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου παραμένουν αδύναμες, γεγονός που περιόρισε τα κέρδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την Τρίτη τις προοπτικές του για το 2020 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 91,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αναφέροντας την προσοχή για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

"Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με τα περισσότερα από τα εύκολα κέρδη να έχουν ήδη επιτευχθεί", ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στον ανεπτυγμένο κόσμο έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών των 3,225 δισεκατομμυρίων βαρελιών τον Ιούλιο και μείωσαν τις προβλέψεις τους για υπονοούμενες αναλήψεις αποθεμάτων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αναθεώρηση της ζήτησης του IEA ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις από μεγάλους παραγωγούς και εμπόρους της βιομηχανίας πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε την πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου και η BP δήλωσε ότι η ζήτηση ενδέχεται να έχει κορυφωθεί το 2019.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 9,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου τη Δευτέρα σε μηνιαία έκθεση, περισσότερο από την πτώση των 9,06 εκατομμυρίων bpd που αναμένεται πριν από ένα μήνα.

Ωστόσο, μια συνεδρίαση της μικτής υπουργικής επιτροπής του ΟΠΕΚ + την Πέμπτη δεν αναμένεται να κάνει συστάσεις για βαθύτερες περικοπές παραγωγής, αλλά να επικεντρωθεί μάλλον στους μηχανισμούς συμμόρφωσης και αποζημίωσης για τις τρέχουσες περικοπές του, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας τον Αύγουστο αυξήθηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, καθώς τα διυλιστήρια εργάστηκαν για να αφομοιώσουν τις εισαγωγές ρεκόρ στις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές περίμεναν τα στοιχεία του κλάδου που αναμένεται αργότερα την Τρίτη, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης