Ενέργεια

Το ενδεχόμενο ανατροπής του Nord Stream 2 - Πώς συνδέεται η GAZPROM με 5 ευρωπαϊκούς κολοσσούς

Το ενδεχόμενο ανατροπής του Nord Stream 2 - Πώς συνδέεται η GAZPROM με 5 ευρωπαϊκούς κολοσσούς
Η χρηματοδότηση από τις Gazprom, Shell, OMV, Engie, Uniper και Wintershall και ο κίνδυνος για το έργο σύμφωνα με τους Financial Times
Ογδόντα χιλιόμετρα στην ανοικτή θάλασσα δεν φαίνεται να είναι μεγάλη απόσταση στα 3.100 χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει το ρωσικό αέριο από τα πεδία της Σιβηρικής Αρκτικής σε πελάτες στη βόρεια Γερμανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times το κλείσιμο του τελευταίου τμήματος στον αγωγό Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα καταλήγει να είναι ένα πολύ δυσάρεστο και πιθανώς ακριβό ζήτημα για 6 από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν υποσχεθεί χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένου ότι η δημιουργία του και καταδικάστηκε από τους επικριτές του ως πολιτικό καθήκον που θα εμβαθύνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το Κρεμλίνο, η δηλητηρίαση του Ρώσου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Alexei Navalny τον τελευταίο μήνα έχει πραγματικά μεγεθύνει τις απαιτήσει από τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις της ΕΕ να ανακαλύψουν μια μέθοδο για να αποφευχθεί η ολοκλήρωσή της. .

Ο ρωσικός κρατικός όμιλος Gazprom κατασκευάζει τον αγωγό, με το ήμισυ των εξόδων ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να χρηματοδοτούνται από δάνεια από τη Royal Dutch Shell, την αυστριακή OMV, την γαλλική Engie και τους γερμανικούς ομίλους Uniper και Wintershall.
Όλοι στην πραγματικότητα ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η επένδυση τους κινδυνεύει από πολιτικά προβλήματα.


Nord14.9

Τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε σχέση με τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού, απαιτώντας από την ελβετική εταιρεία αγωγών Allseas να αναστείλει τη συμφωνία της. Τον Ιούλιο, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε όλες τις οντότητες που έχουν βοηθήσει πραγματικά το έργο, απειλώντας την επιχείρηση συγχρηματοδότησης.

Τώρα, η δηλητηρίαση του Navalny με το novichok, έχει οδηγήσει σε πιέσεις των Γερμανών πολιτικών ηγετών προς την καγκελάριο Angela Merkel να αποσύρει την κρίσιμη ευρωπαϊκή υποστήριξη του αγωγού και να τερματίσει τη βοήθειά της για το έργο.

Ο James Henderson, επικεφαλής του προγράμματος φυσικού αερίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι κυρώσεις ήταν απλώς μια βοήθεια στην ΕΕ που πρόσφερε τρόπους για να σταματήσει το έργο λόγω του γεγονότος ότι είχε χορηγηθεί επί του παρόντος ρυθμιστική άδεια.
«Η επιστροφή σε αυτό θα προκαλούσε σημαντικές νομικές επιπτώσεις», δήλωσε.

"Για τις εταιρείες που έχουν παράσχει τη χρηματοδότηση, αυτό είναι περίεργο - ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφούν τα χρήματα εάν ο αγωγός δεν λειτουργεί είναι μια ενδιαφέρουσα διαπραγμάτευση με την Gazprom", πρόσθεσε.

Ακόμη και πριν από την επίθεση εναντίον του Navalny, ο οποίος μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Σιβηρία σε εγκατάσταση υγειονομικής περίθαλψης στο Βερολίνο και ξύπνησε από κώμα 19 ημερών τη Δευτέρα, ανησυχούσαν για την πρακτικότητα του έργου.

Ο Nord Stream 2 θα διπλασιάσει την ικανότητα του ρωσικού αερίου που διοχετεύεται απευθείας στη Γερμανία σε 110 δις κυβικά μέτρα κάθε χρόνο, ωστόσο στην πραγματικότητα ήταν αμφισβητήσιμο από την αρχή.
Οι επικριτές, κυρίως στα ανατολικά κράτη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, δηλώνουν ότι έχει δημιουργηθεί θέμα με τα τέλη διέλευσης εμποδίζοντας το υπάρχον δίκτυο αγωγών που κυμαίνεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία έως την ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα έχουν επίσης δηλώσει ότι θα κάνουν τη Γερμανία και την ΕΕ πιο προσεκτική με το Κρεμλίνο και θα αυξήσουν την ποσότητα συναλλαγής της  Μόσχα με Ευρωπαίους πελάτες.

Η Uniper ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να χρειαστεί να διαγράψει το δάνειο της για το έργο λόγω του γεγονότος ότι είναι ο αυξημένος κίνδυνος κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Andreas Schierenbeck, πρόεδρος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε [την πιθανότητα] ενός τέτοιου ακραίου σεναρίου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ενδέχεται να έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις και ότι ο αγωγός μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί. . . Ανησυχούμε για αυτές τις κυρώσεις. "

Η αγγλο-ολλανδική ενεργειακή Shell δήλωσε ότι είχε «περιορισμένο ρόλο στο NS2 ως χρηματοδότης του έργου. Δεν έχουμε άποψη για την πιθανότητα κυρώσεων, αλλά. . . Η Shell συμμορφώνεται πάντα με τις ισχύουσες κυρώσεις και τα μέτρα ελέγχου του εμπορίου ».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Wintershall, Mario Mehren δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι πίστευε ότι ο αγωγός θα «τεθεί σε λειτουργία στο εγγύς μέλλον και είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι όλα τα δάνεια μας θα εξοφληθούν σύμφωνα με τη συμβατική συμφωνία». Από τον Απρίλιο, η Wintershall είχε συνεισφέρει στην πραγματικότητα 730 εκατομμύρια υποσχέθηκε 950 εκατομμύρια ευρώ για το έργο.

"Ως προγραμματιστής μιας εμπορικής επένδυσης, η Nord Stream 2 AG δεν μπορεί να σχολιάσει πολιτικές συζητήσεις", ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού στους Financial Times, συμπεριλαμβανομένου ότι "και οι εταιρείες που υποστηρίζουν το έργο μας παραμένουν πεπεισμένες ότι η συντομότερη δυνατή θέση σε λειτουργία του αγωγού είναι προς το συμφέρον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ».

Εκτός από τον κίνδυνο κυρώσεων, οι ειδικοί αμφισβήτησαν πραγματικά τη βιομηχανική λογική του αγωγού, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον ικανότητα εφοδιασμού στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης σε μια εποχή παραδοσιακά χαμηλού κόστους και μεγάλη υπερπροσφορά που προκαλείται από την πανδημία και την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Gazprom αναμένει ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Τουρκία θα μειωθούν περίπου 16% φέτος σε περίπου 165 bcm.
Οι υφιστάμενοι αγωγοί σε αυτές τις αγορές έχουν συνολική ικανότητα 219 bcm κάθε χρόνο.

«Προς το παρόν, το περιουσιακό στοιχείο δεν αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα με λειτουργική έννοια, λόγω του LNG που έχει πλημμυρίσει την αγορά, την πτώση της ζήτησης, έναν ζεστό χειμώνα κ.λπ.», δήλωσε ο Ronald Smith, εκτελεστικός διευθυντής της BCS Global Markets inMoscow
"Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή χωρητικότητα στους υπάρχοντες αγωγούς."



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης