Ενέργεια

«Ακτινογραφία» 10 επενδύσεων 2,3-2,6 δισ. ευρώ στο Master Plan για τις λιγνιτικές περιοχές

tags :
«Ακτινογραφία» 10 επενδύσεων 2,3-2,6 δισ. ευρώ στο Master Plan για τις λιγνιτικές περιοχές
Τα πρότζεκτ σχεδιάζεται να υλοποιηθούν έως το 2025, αποτελώντας εφαλτήριο για τη στροφή του παραγωγικού υποδείγματος σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη
Συγκεκριμένες επενδύσεις που προγραμματίζεται να γίνουν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό της τάξεως των 2,3 έως 2,6 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη μετά τον λιγνίτη εποχή που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το σχέδιο παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά 10 εμβληματικών όπως τις χαρακτηρίζει επενδύσεων οι οποίες σχεδιάζεται να γίνουν έως το 2025 και να λειτουργήσουν ως κινητήριος μοχλός για την στροφή του παραγωγικού υποδείγματος των δυο περιοχών και την απεξάρτηση τους από τη ΔΕΗ και τη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Αναλυτικά οι εμβληματικές επενδύσεις που σχεδιάζονται στη Δυτική Μακεδονία είναι οι εξής:

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2,3 GW που προβλέπεται να δημιουργήσουν έως 2.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 400 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων εκτιμάται σε 1,4-1,6 δις ευρώ. Η κατασκευή των πάρκων θα γίνει σταδιακά έως το 2024, ενώ ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει έως τα 200-220 εκατ ευρώ το χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 230MW της ΔΕΗ και 204MW των ΕΛΠΕ που είναι υπό κατασκευή

Ανάπτυξη Κέντρου Έρευνας για την καθαρή ενέργεια μέσω ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιδιωτών επενδυτών. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2.200 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 50-60 εκατ. ευρώ. Η σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή εκτιμάται ότι απαιτεί 4 χρόνια. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη και προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού και στη διεθνή αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου.

Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξη οικοσυστήματος παραγωγής προϊόντων σχετικών με την ηλεκτροκίνηση. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 600 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 200 εκατ ευρώ και η κατασκευή θα χρειαστεί δύο χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών μπορεί να φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μονάδα υδροπονίας ντομάτας και μονάδα ΣΥΘΗΑ 40ΜW από ιδιώτες επενδυτές. Θα δημιουργήσει 300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 700 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 12-18 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου που θα μπορούσε να λειτουργήσει έως το 2024. Ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Β. Ιταλίας με αναβάθμιση ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και δημιουργία καταλυμάτων σε υπάρχοντα και νέα οινοποιία. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 300 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 20-25 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 2 έτη έως το 2025 και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του brand της περιοχής, τη δημιουργία εξαγωγικής δυναμικής και την προσέλκυση ευκατάστατου τουρισμού.

Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης έως 200 κλινών μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτη επενδυτή. Θα δημιουργήσει 400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 1.000 κατά την λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 50-60 εκατ. ευρώ. Για την ανέγερση απαιτούνται 3 χρόνια και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών 7-10 εκατ. ευρώ ανά έτος, προσελκύοντας περεταίρω τουρισμό και εισόδημα από συνοδούς νοσηλευόμενων.

Τα επενδυτικά σχέδια για τη Μεγαλόπολη είναι:

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 550 ΜW που θα δημιουργήσουν 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 100 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 350-400 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η σταδιακή κατασκευή των πάρκων θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2024. Ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα 50-60 εκατ ευρώ το χρόνο.

Ανάπτυξη μονάδας παραγωγής πρώτων υλών φαρμακευτικών προϊόντων που μπορεί να δημιουργήσει 350 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 1.100 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τις αρχές του 2025. Ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα 150 εκατ ευρώ ε το χρόνο.

Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών σε έκταση 50 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει έως 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 400 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 30-40 εκατ. ευρώ και το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12-18 μήνες. Ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Κατασκευή πρωτότυπου θεματικού πάρκου περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης που θα δημιουργήσει έως 300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 600 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 30-40 εκατ. ευρώ και η ανέγερση απαιτεί 2 χρόνια. Θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών είναι 5-9 εκατ. ευρώ ετησίως για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης