Χρηματιστήριο & Αγορές

Goldman Sachs:Με 160 εμβόλια σε πειραματικό στάδιο και τουλάχιστον ένα να εγκριθεί έως τέλος του 2020… έρχεται ανάκαμψη εμπροσθοβαρώς

Goldman Sachs:Με 160 εμβόλια σε πειραματικό στάδιο και τουλάχιστον ένα να εγκριθεί έως τέλος του 2020… έρχεται ανάκαμψη εμπροσθοβαρώς
H Goldman αναμένει αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ +10% το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανάκαμψη +8% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο +4% το τρίμηνο  και +3% το 4ο τρίμηνο
Με 160 εμβόλια σε πειραματικό στάδιο και ένα τουλάχιστον να εγκριθεί έως τέλος του 2020… έρχεται οικονομική άνθηση υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ενώ η Deutsche Bank πρόσφατα τόνιζε ότι ενώ τα εμβόλια συνήθως απαιτούν χρόνια δοκιμών και επιπλέον χρόνο για παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, εν μέσω της πανδημίας της σύγχρονης εποχής οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κορωνοιού εντός 12 έως 18 μηνών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-08-09_17-22-37.jpg?itok=HZcqzGE7

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/development%20stage%20drugs.jpg?itok=LJakULur
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/top%206%20candidates.jpg?itok=kK3CYGvu
Ο λόγος για αυτό, ενώ συνήθως ένα εμβόλιο χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί με βάση τις παραδοσιακές διαδικασίες, με τα covid-19 τα πράγματα είναι πολύ πιο επιταχυνόμενα και επιπλέον, υπάρχουν ήδη σχεδόν 160 υποψήφιοι για εμβόλιο κορωνοιού.
Κατά την Deutsche Bank, ωστόσο ακόμα, υπάρχουν επιφυλάξεις και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ένα εμβόλιο οποιαδήποτε στιγμή, αλλά να προκύψουν διάφορα εμπόδια στην πορεία:
Οι έρευνες για εμβόλιο κατά του κορωνοιού ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 με την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος SARS-CoV-2.
Οι πρώτες δοκιμές ασφάλειας εμβολίων στον άνθρωπο ξεκίνησαν τον Μάρτιο.
Όλοι οι υποψήφιοι για το εμβόλιο έχουν λάβει κανονιστικές εγκρίσεις για να προχωρήσουν γρήγορα σε δοκιμές σε ανθρώπους, παρακάμπτοντας τις μακροχρόνιες δοκιμές σε ζώα που είναι ο κανόνας στην ανάπτυξη εμβολίων.
Ένας άλλος τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίων είναι ο συνδυασμός φάσεων.
 Ορισμένα εμβόλια κορωνοϊού βρίσκονται τώρα σε δοκιμές Φάσης Ι και ΙΙ ξεχωριστά ή σε συνδυασμό.
Εν τω μεταξύ, τα SARS και SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το Covid-19, είναι περίπου 80% πανομοιότυποι και οι δύο χρησιμοποιούν τις λεγόμενες μορφές πρωτεΐνης για να αρπάξουν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα που βρίσκεται σε κύτταρα στους ανθρώπινους πνεύμονες.
Έτσι, χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον ερευνητικό έργο του SARS, οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει γρήγορα.
Παγκόσμιος στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου πιθανότατα στις αρχές του 2021.
Οι ερευνητές του υποψήφιου εμβολίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους θα μπορούσε να είναι έτοιμο για χρήση έκτακτης ανάγκης το Σεπτέμβριο, εάν οι δοκιμές φάσης 3 είναι επιτυχημένες.
Το εμβόλιο CanSino της Κίνας ήταν το πρώτο που έφτασε στη Φάση 1 και τη Φάση 2.
Οι Sinovac, Sinopharm, Astrazeneca, Moderna, CanSino και Pfizer έφτασαν όλοι στη φάση 3 τον Ιούλιο 2020.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι λιγότερο από το 10% των φαρμάκων που εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος ενός αποτυχημένου εμβολίου δεν περιλαμβάνεται πλέον στις οικονομικές προβλέψεις της Goldman, η οποία αναμένει τώρα "ότι τουλάχιστον ένα εμβόλιο θα εγκριθεί έως το τέλος του 2020 και θα διανεμηθεί ευρέως μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2021.
 Έχουμε ενσωματώσει αυτό το χρονοδιάγραμμα ως βασική πρόβλεψή μας, και τώρα υποθέτουμε ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες καταναλωτών θα επιταχυνθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ωστόσο, παρόλο που η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 42% των Αμερικανών θα δεχθεί να εμβολιαστεί, η Goldman εξακολουθεί να είναι αρκετά αισιόδοξη για να αναβαθμίσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη, το 2021 στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η προηγούμενη πρόβλεψη για το αμερικανικό ΑΕΠ αντικατοπτρίζει έναν σταθμισμένο μέσο όρο σε πιθανά σενάρια εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μη εμβολιασμού έως το τέλος του 2021
Έκτοτε, η προοπτική του εμβολίου έγινε σαφέστερη και πιο θετική, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Τα οικονομικά οφέλη για τις ΗΠΑ φαίνονται ιδιαίτερα μεγάλα λόγω του γεγονότος ότι ηγούνται στον αγώνα των εμβολίων κατά του κορωνοιού.
Τουλάχιστον ένα εμβόλιο θα εγκριθεί αυτό το φθινόπωρο 2020 με ευρεία κατανομή και θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη που θα είναι αισθητές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Υποθέτοντας ότι η αισιοδοξία της Goldman θα επιβεβαιωθεί και θα υπάρξει τελικά έγκριση ενός εμβολίου, θα είχε δύο βασικές επιπτώσεις για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας:
Πρώτον, θα επιταχύνει την ανάκαμψη το α΄ τρίμηνο του 2021 καθώς οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αυξάνουν τις καταναλωτικές συνήθειες.
Δεύτερον, η επίδραση του εμβολίου είναι μεγαλύτερη στο σενάριο έγκαιρης έγκρισης, σε αντίθεση με ένα εμβόλιο που μπορεί να καθυστερήσει.
Μετά την έγκριση του εμβολίου, η Goldman υποθέτει ότι το ποσοστό ανάκαμψης για τις κατηγορίες δαπανών που πλήττονται περισσότερο αυξάνονται 100% και αυξάνεται κατά 50% για κατηγορίες που επηρεάζονται μέτρια.
Κατά την Goldman Sachs η ανάκαμψη στο α΄6μηνο του 2021 θα είναι ισχυρότερη και από το β΄ 6μηνο του 2020 θα ξεκινήσει επιβράδυνση.
Η πρόβλεψη της Goldman για το 2020 δεν έχει μεταβληθεί.
Ωστόσο για το 2021 η Goldman αναμένει τώρα αύξηση ΑΕΠ +10% το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανάκαμψη +8% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο +4% το τρίμηνο του 2021 και +3% το 4ο τρίμηνο του 2021 (έναντι +8%, +6,5%, +5%, +4% προηγουμένως).
Αυτό αυξάνει την ανάπτυξη του 2021 σε +6,2% σε ετήσια μέση βάση (έναντι +5,6% προηγουμένως) και +6,2% σε βάση Q4 / Q4 (έναντι +5,9%).
Εάν ο Goldman έχει δίκιο και οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν νίκη για τον Biden στις ΗΠΑ τότε οι δημοκρατικοί θα καταγράψουν  εντυπωσιακή πρώτη χρονιά στον Λευκό Οίκο όσον αφορά το ΑΕΠ.
Ακόμα, παρά τις υπερβολικά αισιόδοξες αναβαθμίσεις των προβλέψεων, η Goldman προειδοποιεί ότι έχουν αυξηθεί και οι αρνητικοί κίνδυνοι λόγω της αποτυχίας του Κογκρέσου να περάσει το φορολογικό πακέτο Φάσης 4 και ενώ οι εκτελεστικές εντολές από τον Trump ανέβαλαν το δημοσιονομικό γκρεμό μέχρι τον Αύγουστο.
Η Goldman Sachs αναμένει ένα πακέτο αξίας περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να καταστεί νόμος μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2020, ωστόσο ο κίνδυνος να μην υπάρξει περαιτέρω νομοθετική δράση έχει αυξηθεί και θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης