Διεθνή

Trump: Δεν θέλω αναβολή, θέλω να γίνουν οι εκλογές

Trump: Δεν θέλω αναβολή, θέλω να γίνουν οι εκλογές
Δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά το σάλο που προκάλεσε σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, προοπτική που απέρριψαν κατηγορηματικά τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επιχείρησε να ανασκευάσει την προηγούμενη δήλωση του, αναφέροντας πως θέλει όσο κανείς άλλος τη διεξαγωγή των εκλογών και ότι απλώς εξέφρασε την ανησυχία του για τα εκατομμύρια των επιστολικών ψήφων.
«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς.
Δεν θέλω αναβολή.
Θέλω να γίνουν εκλογές.
Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα» είπε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο Λευκό Οίκο.
Ο Trump επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, βάσει των οποίων, όπως είπε, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εκλογική διαδικασία η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων.
«Θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι χρόνια, για να ξεδιαλύνει η κατάσταση.
Θέλω να δω αλλαγή της ημερομηνίας (των εκλογών);
Όχι.
Αλλά δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές» υποστήριξε ο Trump, η τοποθέτηση του οποίου πάντως για αναβολή των προεδρικών εκλογών προκάλεσε έντονη κριτική, με τους περισσότερους να την απορρίπτουν και να την χαρακτηρίζουν ως μια μη σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να «τραβήξει» το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα εξαιρετικά αρνητικά νέα για την αμερικανική οικονομία.
Άλλοι ειδικοί απέδωσαν την προσπάθεια αυτή του Trump, ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπολείπεται με μεγάλη διαφορά του πολιτικού του αντιπάλου Joe Biden, στο να υποσκάψει την πίστη των ψηφοφόρων του στην αδιάβλητη εκλογική διαδικασία.
Η δήλωση του Trump έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις ΗΠΑ, οι οποίες βιώνουν μια παρατεταμένη και πρωτοφανή κρίση.
Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή περισσοτέρων από 150 χιλιάδων Αμερικάνων, μια πρωτοφανή ύφεση λόγω της επιδημίας και διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.
Άλλωστε χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χειρότερη ύφεση της οικονομίας από τη Μεγάλη Ύφεση, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
 
Η κίνηση που προκάλεσε σάλο

Υπό τη σκιά των τεράστιων αυτών ζητημάτων και βλέποντας τη δημοτικότητα του να κατρακυλά ο Trump σε μια μάλλον απελπισμένη κίνηση, έθεσε θέμα αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ - που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου του 2020.
Μάλιστα, άφησε αιχμές για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος και ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία επιστολικής ψήφου - που συζητείται αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού - θα καθιστούσε τις εκλογές του φθινοπώρου «τις πιο ανακριβείς και δόλιες στην ιστορία», γεγονός που θα αποτελέσει «μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ».

Πάντως, επισημαίνεται ότι οι ημερομηνίες των αμερικανικών εκλογών καθορίζονται από το Κογκρέσο, ενώ το Σύνταγμα δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση στην ορκωμοσία του εκάστοτε προέδρου, που αυτή τη φορά είναι προγραμματισμένη για το 2021.

Το σενάριο της επιστολικής ψήφου

Με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, στις ΗΠΑ έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, βάσει της οποίας οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω αλληλογραφίας, καταργώντας έτσι την ανάγκη για φυσική παρουσία στο εκλογικό κέντρο.
Ο συγκεκριμένος τρόπος ψηφοφορίας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας για Αμερικανούς πολίτες εκτός χώρας, όπως οι στρατιωτικοί που υπηρετούν τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Αρκετές πολιτείες, ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο της επέκτασης της δυνατότητας ψήφου δι’ αλληλογραφίας για τις προκριματικές αλλά και για τις γενικές εκλογές.

Η... πρόταση Trump για αναβολή των εκλογών

Από την πλευρά του, λοιπόν, ο Trump -με ανάρτηση του στο twitter- τάσσεται κατά αυτού του σεναρίου της επιστολικής ψήφου και υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές του 2020 θα είναι πιο ανακριβείς και ψεύτικες στην ιστορία.
Στο πλαίσιο αυτό θέτει το ερώτημα: «Να καθυστερήσουν οι εκλογές μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει σωστά και με ασφάλεια;».

Image

Σφοδρές αντιδράσεις

Πάντως, σύμφωνα με τον ιστορικό, Michael Beschloss, ο Trump δεν έχει καμία εξουσία να αναβάλει τις εκλογές, που -σύμφωνα με νόμο του 19ου αιώνα- γίνονται την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τότε που πέρασε ο εν λόγω νόμος, αυτό δεν έχει αλλάξει ποτέ.
Image

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Raja Krishnamoorthi, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Με ανάρτηση του στο twitter, επισημαίνει ότι «ο πρόεδρος Trump δεν έχει καμία εξουσία να καθυστερήσει τις εκλογές.
Αυτό το φθινόπωρο, οι εκλογές θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένες ανεξαρτήτως των θεωριών συνωμοσίας που προσπαθεί να προωθήσει».

Image

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Dan Kildee, επίσης στο Twitter.
«Μην το αφήσετε να συμβεί.
Όλοι οι Αμερικανοί -Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί- θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.
Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Kyle Kondik, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Trump φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ.

Μπορεί ο Donald Trump να μεταθέσει τις εκλογές; - Τι λέει το Σύνταγμα των ΗΠΑ

Αν μη τι άλλο, τα νέα για τον Donald Trump δεν είναι καλά.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ αριθμός των κρουσμάτων που πέθαναν από τον κορωνοϊό στο β’ τρίμηνο ξεπέρασε τις 150.000.
Τώρα, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, ο πρόεδρος τολμά τώρα να παίξει ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι:
Σε μια δημοσίευση στο σύντομο πρακτορείο ειδήσεων Twitter, ο Trump θέτει ζήτημα αναβολής των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Με πρόσχημα τη στρέβλωση των αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρει η επιστολική ψήφος, ο Trump έγραψε:
«Να καθυστερήσουν οι εκλογές μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει σωστά και με ασφάλεια;».
Αλλά θα μπορούσε ο Trump να αναβάλει τις εκλογές;
Σε περιφερειακό επίπεδο, είναι σχετικά εύκολο να αναβληθούν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για παράδειγμα, οι εκλογές στην πολιτεία του Οχάιο αναβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο.
Σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μετατεθούν οι εκλογές.
Αρκετοί ομοσπονδιακοί νόμοι αναφέρουν ότι η ημέρα των προεδρικών εκλογών, αλλά και οι αρχαιρεσίες για γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ, πρέπει να πραγματοποιούνται «την επόμενη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου».
Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump ήθελαν να το αλλάξουν αυτό, θα έπρεπε να το ζητήσουν στο Κογκρέσο.
Η Γερουσία των ΗΠΑ, ένα τμήμα του Κογκρέσου, κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά στο άλλο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει την πλειοψηφία των Δημοκρατών.
Επίσης, είναι αμφίβολο αν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία ψηφίσουν πως οι πιο σημαντικές εκλογές στον κόσμο θα πρέπει να αναβληθούν χωρίς να υπάρξει βάσιμος λόγος.
Και ακόμη και αν μετατεθούν οι εκλογές, υπάρχει μια άλλη προθεσμία που ορίζεται από τον νόμο:
Το τέλος της θητείας του Προέδρου και του Αντιπροέδρου στις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, στις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με συνταγματικούς αναλυτές, η αναβολή των εκλογών είναι σχεδόν αδύνατη.
Απλά δεν είναι στο χέρι του Trump, παρά τα tweets του, τα οποία γράφονται για να ψυχολογικούς λόγους.
ο πρόεδρος των ΗΠΑ Σπέρνει αμφιβολίες για την εγκυρότητα των εκλογών.
Σημειώνεται πως, στατιστικά, οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν περισσότερο την επιστολική ψήφο.
Αν μη τι άλλο, το βράδυ των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να είναι χαοτικό.

Εκπρόσωπος Trump: Ο πρόεδρος «απλώς έθεσε ένα ερώτημα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump «απλώς έθεσε ένα ερώτημα», με την ανάρτησή του στο Twitter στην οποία αναφερόταν στην πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι’ αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Hogan Gidley.
Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ το Κογκρέσο ορίζει την ημερομηνία των εκλογών και πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές απέρριψαν αμέσως την «πρόταση» του προέδρου, όπως και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC).

Στο 44% κατρακύλησε η δημοτικότητα του Trump

Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα βρίσκεται σε κάθετη πτώση, γεγονός που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι επιταχύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια και οι θάνατοι από τη νόσο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου HarrisX και της εφημερίδας The Hill, η δημοτικότητα του Trump υποχώρησε στο 44%.
Το εν λόγω ποσοστό αφορά τη μερίδα των πολιτών που εγκρίνουν τις επιδόσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνολικά.
Είναι μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα του ινστιτούτου και της εφημερίδας, η οποία είχε διενεργηθεί πριν από τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 58% του δείγματος δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαχειρίζεται ειδικά την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Στις τάξεις όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, το 81% εγκρίνει τα πεπραγμένα του, ενώ το 76% εγκρίνει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.
Στις τάξεις όσων δήλωσαν Δημοκρατικοί — κατά το αναμενόμενο αναμενόμενο — τα ποσοστά αυτά κατακρημνίζονται στο 13% και το 16% αντιστοίχως.
Μεταξύ όσων δήλωσαν ανεξάρτητοι, βρίσκονται στο 45% και το 39% αντιστοίχως.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.842 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από την 24η ως την 26η Ιουλίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε ±1,84%.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 150.000 εξαιτίας της COVID-19 και τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τα 4,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου John Hopkins.

Προβάδισμα Biden με 8,4 μονάδες έναντι του Trump στις δημοσκοπήσεις

Υπό μεγάλη πίεση φαίνεται ότι βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μετά τα απανωτά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Joe Biden να προηγείται, κατά μέσον όρο, με 8,4 μονάδες.
Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου και διεξήχθη από τον Economist, καταγράφει μεγαλύτερο προβάδισμα του Biden επί του Trump στην πρόθεση ψήφου, με 49% έναντι 41%, ήτοι 9 μονάδες διαφοράς, εκτοξεύοντας τη μέση διαφορά για τους δύο υποψηφίους, βάσει δημοσκοπήσεων, στις 8,4 μονάδες.
Ο κορωνοΐος έχει μειώσει δραματικά τις στήριξη των ψηφοφόρων προς τον Trump καθώς πάνω από το 50% των Αμερικανών κατηγορούν τον πρόεδρο για λάθος χειρισμούς.
Image

Image

Το προφίλ των ψηφοφόρων που στηρίζουν τους δύο υποψηφίους για τις εκλογές του Νοεμβρίου δείχνει ότι ο Trump είναι μπροστά στους άνδρες ψηφοφόρους ενώ ο Biden είναι μπροστά μεταξύ των γυναικών.
Eπίσης, ο Biden βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τις μειονότητες και τους νέους.
Επιπλέον, ο Trump έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τους πολίτες μικρών περιοχών κι όχι μεγάλων αστικών κέντρων ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν στραφεί πλέον στον Biden.

Ο Βarack Obama στο πλευρό του Joe Biden

Ο Βarack Obama είναι αποφασισμένος να βάλει τα δυνατά του προκειμένου ο Donald Trump να κάνει μονάχα μία θητεία στον Λευκό Οίκο.
Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εντείνει τις πρωτοβουλίες για να δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου του Joe Biden, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο την 3η Νοεμβρίου.
"Τίποτα καλύτερο από μία συζήτηση με τον φίλο μου Joe".
Με ένα tweet, προώθησε σήμερα ένα βίντεο που θα προβληθεί αύριο Πέμπτη, στο οποίο συνομιλεί με τον υποψήφιο, ενώ βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, αλλά σε απόσταση, προκειμένου να τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες της εποχής του κορωνοϊού.
Σε ένα σύντομο απόσπασμα του βίντεο διακρίνονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ συζητούν.
"Θα μπορούσες να φανταστείς, όταν ήσουν πρόεδρος ότι απλά θα έλεγες: "Δεν είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι υπεύθυνος;"", λέει ο Joe Biden αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Donald Trump μπροστά στην πανδημία.
"Δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λέξεις όταν ήμασταν στην εξουσία", απαντάει ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Barak Obama, που αποχώρησε από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017, με τη δημοτικότητά του στο ζενίθ, μετρά περισσότερους από 120 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter.
Ο Joe Biden έχει λίγους παραπάνω από 7 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης