Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παραίτηση Γ.Θωμά – Αναλαμβάνει Γεν. Διευθυντής της DG TAXUD στην Κομισιόν

Παραίτηση Γ.Θωμά – Αναλαμβάνει Γεν. Διευθυντής της DG TAXUD στην Κομισιόν
Ο κ. Θωμάς ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 τα καθήκοντα του υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ως εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γεράσιμος Θωμάς από τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, καθώς αναλαμβάνει υψηλόβαθμη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, θα τεθεί επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD) της Κομισιόν.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γεράσιμος Θωμάς από τη θέση του υφυπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, καθώς αναλαμβάνει υψηλόβαθμη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα τεθεί Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Κομισιόν (DG TAXUD).

Ο κ. Θωμάς ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούλιο του 2019, ως εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι οικονομόλογος και έχει μακρά θητεία σε υψηλόβαθμες κοινοτικές θέσεις.

Ειδικότερα, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (ENER)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διευθυντής του ECOFIN και επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Joaquin Almunia . Έχει επίσης εργαστεί στον τομέα των Οικονομικών και Νομισματικών  Υποθέσεων της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση της παραίτησης έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και τιμή για τη χώρα μας η επιλογή ενός Έλληνα σε μια τόσο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Επίτροπο Οικονομίας κ. Paolo Gentiloni. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα καθήκοντα του κ. Θωμά, μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του, θα ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χατζηδάκης εξαίρει τη συμβολή του κ. Θωμά στην προώθηση των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων. Όπως προσθέτει, η θέση στην οποία τοποθετείται ο κ. Θωμάς είναι η ανώτερη που μπορεί να καταλάβει στέλεχος της Κομισιόν.

(upd. 17:40) Ο απερχόμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα υποβάλω την παραίτησή μου από την κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να αναλάβω νέα καθήκοντα ως Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπηρέτησα την κυβέρνηση με προσήλωση και αφοσίωση αυτό τον χρόνο και προτίθεμαι να υπηρετήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο από τη νέα μου θέση.

Κατά τη χρονιά που πέρασε, η κυβέρνησή μας εδραίωσε την εθνική προσπάθεια για την στροφή στην πράσινη ενέργεια. Αντιμετώπισε αποτελεσματικά το σοκ του κορωνοϊού και τις τουρκικές προκλήσεις. Αισθάνομαι υπερήφανος που συνεισέφερα στην προσπάθεια χάραξης μιας νέας ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, με φιλόδοξους στόχους και με καλές πρακτικές για όλη την Ευρώπη.

Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, τον υπουργό μας Κωστή Χατζηδάκη για την άψογη συνεργασία και τη φιλία του καθώς και τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του υπουργείου. Συνεργάστηκα εποικοδομητικά και έχτισα φιλίες με όλη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους ευχαριστώ. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου υπουργούς και τους βουλευτές που με στήριξαν σε δύσκολες αποφάσεις. Τέλος ένα ευχαριστώ στον Επίτροπο Paolo Gentiloni και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους στη νέα μου θέση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης