Ηλεκτρισμός

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για Διακοψιμότητα και Μηχανισμό Ευελιξίας

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για Διακοψιμότητα και Μηχανισμό Ευελιξίας
Στόχος είναι η πρώτη δημοπρασία διακοψιμότητας να γίνει εντός του Ιουλίου, καθώς ο υφυπουργός Ενέργειας φέρεται να έχει υπογράψει ήδη την υπουργική απόφαση
Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η ενεργοποίηση των δυο μηχανισμών της διακοψιμότητας και της ευελιξίας, που πηγαινοέρχονται εδώ και μήνες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες έχει δοθεί τουλάχιστον προφορικά και ότι ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπέγραψε χθες τη σχετική υπουργική απόφαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές (Τετάρτη 8/7) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκη είχε δηλώσει: «Παρά τις συνήθεις παρατηρήσεις ορισμένων γραφειοκρατών από τις Βρυξέλλες, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μία τελική φάση και η Ελλάδα θα ασκήσει όλη την πίεση για να κλείσει επιτέλους η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχουμε οριστικές λύσεις στα θέματα της διακοψιμότητας και του προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας (TFRM) που ενδιαφέρουν μεγάλους και σημαντικούς κλάδους της βιομηχανίας στη χώρα και αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό το ζήτημα του ενεργειακού κόστους».

Τώρα στόχος είναι η πρώτη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου να γίνει εντός του Ιουλίου.

Έως τον Σεπτέμβριο 2021 η Διακοψιμότητα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μηχανισμός της Διακοψιμότητας θα έχει διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2).

Η δημοπρατούμενη ισχύς μειώνεται από 1030 MW σε 800 MW, ενώ διευρύνεται το πλήθος των δικαιούχων αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες όσες επιχειρήσεις έχουν ισχύ από 2 MW και πάνω έναντι των 3 MW που ήταν το κατώτατο όριο στο παρελθόν.

Η ΛΑΡΚΟ που απορροφούσε περί τα 170 MW στην προηγούμενη φάση της Διακοψιμότητας πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής, όμως το ερώτημα που τίθεται από την αγορά, είναι εάν και πόση θα είναι η συμμετοχή των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Από την άλλη πλευρά, ο προσωρινός μηχανισμός Ευελιξίας θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2021 και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί από τον Μόνιμο Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM). Η δημοπρατούμενη κάθε φορά ισχύς, θα είναι ίση με το μέγεθος/ποσότητα ευέλικτης ισχύος που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ για να μην υπάρχουν φαινόμενα υπέρογκων αποζημιώσεων των παραγωγών μέσω του μηχανισμού, θα ενσωματώνεται μηχανισμός ανάκτησης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης