Ενέργεια

Αναγκαία «στροφή» των BP - Shell στις ΑΠΕ και τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Αναγκαία «στροφή» των BP - Shell στις ΑΠΕ και τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα
Οι τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό αναγκάζει την πλειοψηφία των εταιρειών να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους

Πιο επίκαιρη από ποτέ έχει γίνει πλέον η ανάγκη απεξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα, για χάριν της κλιματικής αλλαγής και ενός βιώσιμου πλανήτη.

Σε αυτό το νέο μοντέλο επενδύσεων, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι εταιρείες κολοσσοί του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες, η BP και η Shell, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μειώσουν την επίσημη αξία των περιουσιακών τους στοιχείων κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές αναθεωρούν ή καλύτερα επαναπροσδιορίζουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Η βρετανική πετρελαϊκή προχώρησε στην αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου της και των κεφαλαιουχικών σχεδίων, με στόχο να καταστεί μία εταιρεία μηδενικών καθερών εκπομπών έως το 2050 ή και νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της και της συνεχιζόμενης εστίασης στην κεφαλαιακή πειθαρχία υπολογίζει ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα έρθει αντιμέτωπη με διαγραφές ενεργητικού και άλλες έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους 13 έως 17,5 δισ. δολαρίων μετά φόρων.

Παράλληλα, η Shell ανακοίνωσε πως έχει υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου, θεωρώντας πως μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Περιμένει μάλιστα να αναλάβει χρεώσεις απομείωσης της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και διαγραφής, μεταξύ 15 και 22 δισ. δολαρίων μετά φόρων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι απομειώσεις αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση, αλλά και τη μεγαλύτερη μεταβολή που υφίστανται αυτές οι εταιρείες για να βεβαιωθούν ότι εξακολουθούν να σχετίζονται με μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Και οι δύο αυτές εταιρείες προσπαθούν να καταλάβουν το αντικείμενο του επιχειρηματικού τους μοντέλου για τα επόμενα 20-30 χρόνια» δήλωσε η Michelle Manion , επικεφαλής ανώτερος οικονομολόγος στο World Resources Institute, μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική έρευνα. Τόσο η Shell όσο και η BP δεσμεύτηκαν νωρίτερα αυτό το έτος να γίνουν εταιρείες καθαρού μηδενισμού έως το 2050. Ωστόσο, τα σχέδιά τους εξακολουθούν να είναι «χαλαρά» στις λεπτομέρειες και έχουν ελεγχθεί για το ότι δεν συμφωνούν με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Τέλος, οι πιέσεις που υφίστανται οι τιμές πετρελαίου λόγω της πανδημίας του COVID-19, οδηγούν πολλές εταιρείες σε πλήρη πτώχευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης