Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Ανησυχητική κληρονομιά για το μέλλον της ενέργειας αφήνει ο COVID-19 - Η λαμπρή ευκαιρία του υδρογόνου

ΙΕΑ: Ανησυχητική κληρονομιά για το μέλλον της ενέργειας αφήνει ο COVID-19 - Η λαμπρή ευκαιρία του υδρογόνου
Στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι ανοδικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν από 483 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 347 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020

Στην ετήσια έκθεσή του World Energy Investment 2020, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιγράφει «δραστικά αλλοιωμένες» αγορές ενέργειας μετά την πανδημία του Covid-19. Αποκαλύπτει πως για πρώτη φορά θα υπάρξουν περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι στο πετρέλαιο. Κυρίως όμως υποστηρίζει ότι η ξαφνική πτώση των ροών επενδύσεων, σε όλους τους τομείς της ενέργειας, αφήνει μια ανησυχητική κληρονομιά για το μέλλον στην ενέργεια.

Η έκθεση αναφέρει κατηγορηματικά: «Η ενεργειακή βιομηχανία που αναδύεται από την κρίση θα είναι σημαντικά διαφορετική από αυτήν που είχε προηγουμένως». Ο ΙΕΑ καθορίζει τους κύριους παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Oilprice.
Οι διεθνείς τιμές του αργού έχουν σημειώσει υποχώρηση περί το 40% από τις αρχές του έτους, καθώς τα μέτρα τύπου lockdown που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού προκάλεσαν πρωτοφανές σοκ στη ζήτηση στην αγορά ενέργειας.

Δραστική πτώση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι απώλειες είναι εκπληκτικές. Στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι ανοδικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν από 483 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 347 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Όλες οι μεγάλες και εθνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν μειώσει τις προγραμματισμένες δαπάνες. Οι επενδύσεις από 1,9 τρισ. έφτασαν στο 1,5 τρισ, δηλαδή μείωση 20% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η πρόβλεψη για την ημερήσια ζήτηση αργού στο σύνολο του έτους διαμορφώνεται στα 91,7 εκατ. βαρέλια, 500.000 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του IEA, τον Μάιο, λόγω των μεγαλύτερων του αναμενομένου παραδόσεων αργού εν μέσω των lockdown του κορονοϊού.
Ομοίως, οι επενδύσεις στην παραγωγή άνθρακα αναμένεται να μειωθούν κατά 25% φέτος, αν και η έκθεση σημειώνει ότι ο τομέας του άνθρακα ενδέχεται να μην αντιμετωπίζει ξαφνική κρίση.
Οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου, από την πλευρά τους, μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει πολλές δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά η Saudi Aramco δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες έως και 25% από 33 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η Adnoc των ΗΑΕ ανακοίνωσε την ακύρωση μεγάλων προσφορών.
Η έκθεση σημειώνει ότι εάν οι επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου παραμείνουν στα επίπεδα του 2020, αυτό θα μείωνε το προσδοκώμενο επίπεδο προσφοράς το 2025 κατά περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πλήγμα και στις ενεργειακές επενδύσεις

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως αναμένεται να μειωθούν από 311 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 281 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, πτώση 10% με τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας κλίμακας να είναι ήδη μειωμένες κατά το πρώτο τρίμηνο.
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας (αν και αυξάνονται στις ΗΠΑ), αναμένεται να μειωθούν από 273 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 248 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, μείωση περίπου 9%.
Η έκθεση του IEA αναφέρεται στο σενάριο αειφόρου ανάπτυξης του οργανισμού (SDS) για να δείξει ότι τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων σε πηγές ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα δεν επαρκούν για μια βιώσιμη πορεία. Οι επενδύσεις σε πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μόλις κάτω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο ετησίως έως το τέλος της δεκαετίας.
Τα ηλιακά και αιολικά έργα θα χρειαστούν κατά μέσο όρο επιπλέον 160 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανών κάθε χρόνο. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτούσαν επιπλέον 150 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τα σημερινά επίπεδα, ενώ άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά θα απαιτούσαν επίσης υψηλότερο επίπεδο κεφαλαίου.

Η περίπτωση του υδρογόνου

Ένα πολύ φωτεινό σημείο στην επενδυτική έκθεση του IEA είναι στην πραγματικότητα το υδρογόνο. Το ενδιαφέρον αυξάνεται στο υδρογόνο ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα με πολλούς τρόπους.
Η ώθηση προέρχεται από κυβερνήσεις σε Ευρώπη, Κίνα, Αυστραλία και αλλού.
Για παράδειγμα, οι Κάτω Χώρες παρήγαγαν συγκεκριμένους στόχους υδρογόνου στον νόμο για το κλίμα του 2019, ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο ταμείο υδρογόνου μόλις τον περασμένο μήνα. Άλλες κυβερνήσεις έχουν δείξει πιθανή υποστήριξη για το υδρογόνο ως μέρος των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης, αν και δεν έχουν υποβληθεί σημαντικές προτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης