Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΡΑΕ: Ξεκινά σήμερα (12/6) το πρώτο «κύμα» επικαιροποιήσεων εκκρεμών αιτήσεων για άδειες παραγωγής

tags :
ΡΑΕ: Ξεκινά σήμερα (12/6) το πρώτο «κύμα» επικαιροποιήσεων εκκρεμών αιτήσεων για άδειες παραγωγής
Τα δύο πληροφοριακά συστήματα για τις εκκρεμούσες αιτήσεις εξασφαλίζουν πως η διαδικασία είναι απλή, αξιόπιστη και απολύτως διαφανής, όπως σημείωσε πριν από λίγο στη σχετική ημερίδα της ΡΑΕ ο Διονύσης Παπαχρήστου, Συντονιστής της Ομάδας διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ
Την αναγκαιότητα απλοποίησης της διαδικασίας εξέτασης και των παλαιότερων αιτήσεων για άδειες παραγωγής ΑΠΕ, επισήμανε ο Διονύσης Παπαχρήστου, Ειδ. Επιστήμονας, Συντονιστής της Ομάδας διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ και Δ/ντης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, με βάση τους στόχους που θέτει ο ΕΣΕΚ, την επόμενη 10ετία θα πρέπει να εγκατασταθούν περί τα 10 GW νέων έργων ανανεώσιμων πηγών. Κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση θα πρέπει να μπαίνουν στο σύστημα μονάδες ισχύος περί το 1 GW.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Αρχή, για την εξέταση των παλαιότερων αιτημάτων έχουν δημιουργηθεί δύο πληροφοριακά συστήματα, ένα για τις αιτήσεις μέχρι τον κύκλο Ιουνίου 2018 και μία πλατφόρμα για τα αιτήματα από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αιτούντες οφείλουν να επιβεβαιώσουν εκ νέου το αίτημά τους και να υποβάλλουν, εντός συγκεκριμένης ανελαστικής προθεσμίας, επικαιροποιημένα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους, καθώς και των θέσεων των ανεμογεννητριών στην περίπτωση των αιολικών πάρκων.

Από την επόμενη Παρασκευή η πλατφόρμα για τους μεταγενέστερους κύκλους

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, η σχετική διαδικασία είναι απλή, αξιόπιστη και απολύτως διαφανής. Στην περίπτωση των αιτημάτων αδειών παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο 2018, το σύστημα ανοίγει σήμερα Παρασκευή (12/06) έως και την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020. Για τα συγκεκριμένα αιτήματα, η ΡΑΕ θα εκδώσει άδεια παραγωγής, σύμφωνα με το προγενέστερο πλαίσιο.

Από την επόμενη Παρασκευή (19/06) και μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, θα διαρκέσει η χρονική προθεσμία επανυποβολής για τα αιτήματα αδειών παραγωγής από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019. Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί με το δεύτερο πληροφοριακό σύστημα, ενώ τα αιτήματα θα αξιολογηθούν υπό το νέο καθεστώς της πρώτης φάσης αδειοδότησης, το οποίο θεσπίσθηκε με τον πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης