Ενέργεια

Simson (Επίτροπος Ενέργειας): Πλέον φιλόδοξο το ΕΣΕΚ - Υλοποιήστε το Target Model

Simson (Επίτροπος Ενέργειας): Πλέον φιλόδοξο το ΕΣΕΚ - Υλοποιήστε το Target Model
"Γνωρίζουμε ότι η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και θέλουμε να στηρίξουμε τόσο τους πολίτες όσο και την οικονομική μετάβαση της περιοχής" δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας
Ως ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής μετάβασης που εκπονήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ χαρακτήρισε το ελληνικό, η Επίτροπος Ενέργειας Cadri Simson συνομιλώντας με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.'
Η κ. Simson υπογράμμισε ότι οι χώρες μέλη ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Ευρώπη που είναι επί δεκαετίες εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα, όπως συμβαίνει με τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία στην Ελλάδα.
«Στόχος μας, είπε η κ. Simson, είναι να μη μείνει καμία περιφέρεια της Ευρώπης πίσω. Καλωσορίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταρτίσει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και θέλουμε να στηρίξουμε τόσο τους πολίτες όσο και την οικονομική μετάβαση της περιοχής».
Για την επίτευξη του στόχου αυτού όπως εξήγησε έχει σχεδιαστεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο μετά και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του COVID-19 ενισχύεται με επιπλέον κονδύλια που φθάνουν στα 40 δις ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε η Ευρωπαία Επίτροπος τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Ελλάδα θα ανέλθουν πλέον σε 1,7 δις ευρώ και μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη συγκεκριμένων περιοχών με επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας για διασυνδέσεις κλπ.
Εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον κ. Θωμά ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς με βάση τις αρχές του Target Model.
H κ. Simson, υπογράμμισε ότι υπάρχει καθυστέρηση και ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης όπου δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως η αγορά ηλεκτρισμού. Πάντως παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση ήταν αναπόφευκτη λόγω του lockdown και κάλεσε τον κ. Θωμά η ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τη δέσμευση για την ενεργοποίηση του Target Model τον Σεπτέμβριο.
Τέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί σύντομα από την ΕΕ για το υδρογόνο.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης