Ηλεκτρισμός

Κ.Χατζηδάκης: Ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας με τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική – Απόσβεση σε μόλις 2,5 χρόνια από τα ΥΚΩ

Κ.Χατζηδάκης: Ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας με τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική – Απόσβεση σε μόλις 2,5 χρόνια από τα ΥΚΩ
Με την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού θα εξοικονομούνται σε ετήσια βάση 400 εκατ. ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κατά την υπογραφή των συμβάσεων της διασύνδεσης
Με τη διασύνδεση ξεκινάει ένα καινούριο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας για την Κρήτη, σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους των έργων της υποδομής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για ένα εθνικό έργο, καθώς στην υλοποίησή του συνέβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η διασύνδεση «μεταφράζεται» σε επενδύσεις στη χώρα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Επομένως, θα έχει άμεση θετική αντανάκλαση στην ανάπτυξη του νησιού, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο.

Εξίσου θετική αντανάκλαση θα έχει όμως και για τους παραγωγούς ΑΠΕ, με τη δυνατότητα τοπικής ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών. «Τα δύο καλώδια θα είναι “ανοικτά” όχι μόνο στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και στους μικρομεσαίους επενδυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται επίσης για ένα έργο υπέρ των καταναλωτών, αφού με την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού, χάρις στις δύο διασυνδέσεις, θα εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ετησίως από τις χρεώσεις ΥΚΩ. Έτσι, η απόσβεση του Κρήτη-Αττική αναμένεται να γίνει σε περίπου 2,5 χρόνια.

Παράλληλα επισήμανε την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να τεθούν εκτός λειτουργίας ή σε ψυχρή εφεδρεία οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ στο νησί. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τον σταθμό των Λινοπεραμάτων, επισήμανε πως θα κλείσει αμέσως μετά τη δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης.

«Όλοι οι Κρητικοί θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό το βήμα που γίνεται στον τόπο μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο με τον ΑΔΜΗΕ έχουν δεσμευθεί να μην υπάρξει κανένα παράπονο από τον Δήμο Μαλεβιζίου, και ιδιαίτερα από τη Δαμάστα, για τον σταθμό μετατροπής που θα εγκατασταθεί εκεί. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Μαλεβιζίου θα ανέλθουν σε 9 εκατ. ευρώ.

Γ.Θωμάς: «Χώρος» για ΑΠΕ 2,5 GW στην Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ είναι πρωτοπόρος στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σηματοδοτώντας τον εξηλεκτρισμό της με την κάλυψη με δίκτυα μεταφοράς τόσο της ηπειρωτικής χώρας όσο και των νησιών.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το έργο ξεκινά εγκαίρως, παρ’ όλες τις δυσκολίες που ανέκυψαν, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι υποδομές αυτές για τη δημιουργία πόλων παραγωγής ενέργειας. Σημείωσε ότι μέσω των δύο διασυνδέσεων θα δημιουργηθεί «χώρος» για επιπλέον ΑΠΕ στο νησί συνολικής ισχύος 2,5 GW. Έτσι, όπου είναι εφικτό και όπου θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν έργα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ηλ. ενέργειας, ώστε να γίνει η Κρήτη ενεργειακό κέντρο.

Σημείωσε πως οι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών ΑΠΕ, με προϋπόθεση εγκατάστασης καλωδίου μεταφοράς, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις τόσο μεταξύ τους για νέα διασύνδεση, όσο και με τον ΑΔΜΗΕ για πιθανή συνεπένδυση. Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ηλεκτρικός «χώρος» στο νησί για οποιονδήποτε επενδυτή ΑΠΕ θελήσει να εγκαταστήσει νέα έργα, τα οποία θα δρομολογηθούν μέσω διαγωνισμών.

Σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες που προϋποθέτουν την υλοποίηση διασύνδεσης και την προοπτική συνεργασίας των κατόχων τους με τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι μελετάται με τη ΡΑΕ ο νομικός εξορθολογισμός του θέματος, ώστε να βρεθεί ο πιο προσοδοφόρος τρόπος για την ταχεία ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών στο νησί και την αξιοποίηση των υποδομών.

Μ.Μανουσάκης: Πολιτικό επίτευγμα η έναρξη της διασύνδεσης

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, χαρακτήρισε τη διασύνδεση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Επισήμανε πως η ηλέκτρισή του θα γίνει στα μέσα του 2023, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις, προσθέτοντας ότι ο Διαχειριστής και οι ανάδοχοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Με το έργο θα αρθεί πλήρως η ηλεκτρική απομόνωση του νησιού, σε συνέχεια της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, η οποία προχωρά κανονικά και εκτιμάται ότι θα ηλεκτρισθεί έως το τέλος του έτους. Έτσι, με την ολοκλήρωσή της θα καλυφθεί το 30-40% των αναγκών του νησιού.

«Από την πρώτη στιγμή ο ΑΔΜΗΕ έτεινε ευήκοα ώτα στις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, προχωρώντας για μικρότερη όχληση σε αλλαγές στον σχεδιασμό του έργου, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, όπως π.χ. με την πλήρη υπογειοποίηση των χερσαίων καλωδίων», τόνισε. Αναφερόμενος στη δέσμη κοινωφελών έργων που θα υλοποιήσει ο Διαχειριστής, επισήμανε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται αναπλάσεις κεντρικών δρόμων, ανακαινίσεις σχολικών μονάδων, συντηρήσεις αγροτικών οδών, αλλά και η υπογειοποίηση μέρους του δικτύου διανομής στον Πλατανιά.

«Η μετατροπή του νησιού σε ενεργειακό κέντρο αποκτά μεγάλη γεωπολιτική σημασία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι ο Διαχειριστής είναι απολύτως πεπεισμένος για την τεχνική επιτυχία του έργου, το οποίο έχει σχεδιασθεί με προδιαγραφές (όπως η τάση των 500 kV) χρονικού ορίζοντα πολλών 10ετιών. «Φιλοδοξούμε να ακολουθήσουμε την ίδια τεχνολογία και σε άλλες νησιωτικές διασυνδέσεις, που θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, για τη δρομολόγηση υλοποίησης του έργου, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε να ξοδέψουν πολιτικό κεφάλαιο. «Πρόκειται για πολιτικό επίτευγμα, εκτός από τεχνικό, γιατί αποτελεί το επιστέγασμα της πολιτικής σοβαρότητας μίας μεγάλης σειράς ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς», επισήμανε, εκφράζοντας την αισιοδοξία να αποτελέσει την απαρχή ανατροπής της κακής παράδοσης στη χώρα μας, που θέλει τα εθνικά έργα κάπου να «κολλάνε».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Σε  τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο και τις εταιρείες-αναδόχους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη.  Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής που θα κλείσουν.

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών. Θα επιτρέψει παράλληλα την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ της Κρήτης, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα συνολικά. Είναι επίσης ένα έργο αναπτυξιακό, ιδιαίτερα για την Κρήτη, για την οποία ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφαλείας και βεβαιότητας. Χάρη στο έργο αυτό, θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ετησίως από τους λογαριασμούς των καταναλωτών.  Το έργο έχει όμως και περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι μονάδες στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και στα Χανιά.  Άμεση θετική επίδραση θα υπάρχει ειδικά στο Δήμο Μαλεβιζίου  χάρη και στα αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ και από το Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμού 9 – 9,5 εκ ευρώ. Στην ενεργειακή μας πολιτική, προχωράμε μπροστά σε έναν δρόμο πράσινο και ευρωπαϊκό και το σημερινό έργο κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς είπε: «Ο ΑΔΜΗΕ πρωτοπορεί στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της χώρας, καθώς υλοποιεί τις  περισσότερες επενδύσεις για τον εξηλεκτρισμό της. Αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής προχωρά δυναμικά με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης, τις υπόλοιπες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και ετοιμάζει συστηματικά τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και ελπίζουμε κάποιοι άλλοι να τον ξεπεράσουν».

Ο Πρόεδρος της Αριάδνη Interconnection και Πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, υπογράμμισε: «Η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της “Αριάδνη Interconnection” κατόρθωσε να συμβασιοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ –μόλις ένα έτος– όλα τα μέρη του ιστορικού έργου. Το 2023, το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης θα προσφέρει ασφαλή, οικονομική και πράσινη ηλεκτροδότηση στο νησί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του. Με αυτό το έργο-σταθμό για την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός από τα πλέον απαιτητικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, παγκοσμίως, με ταχύ, διαφανή και αποδοτικό τρόπο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους τους Έλληνες καταναλωτές».

 

Υπογραφή συμβάσεων

Σήμερα συμβασιοποιήθηκαν τα δύο σκέλη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ήτοι τα καλωδιακά τμήματα ύψους 615 εκατ. ευρώ και οι σταθμοί μετατροπής ύψους 370 εκατ. ευρώ. Η διασύνδεση περιλαμβάνει δύο καλώδια υπερυψηλής τάσης 500 kV τα οποία, όταν ηλεκτριστούν το 2023, θα ενισχύσουν τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος της Κρήτης στα 1.000 MW, αίροντας οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους από πέντε χώρες:

  1. Prysmian (Ιταλία), για το πρώτο τμήμα του έργου το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.
  2. Nexans (Νορβηγία), για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.
  3. Ένωση εταιρειών Ελληνικά Καλώδια - ΝΚΤ (Σουηδία) για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.
  4. Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.
  1. Siemens (Γερμανία) - ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Χαιρετισμό απηύθυναν –μέσω διαδικτυακής σύνδεσης-  η κ. Beatrix Natter, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Siemens Gas and Power, ο κ. Hakan Osmen, Eκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Prysmian και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Nexans  κ. Ragnhild Katteland.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης