Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στις 10 Ιουνίου στην Κρήτη οι υπογραφές των συμβάσεων για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Στις 10 Ιουνίου στην Κρήτη οι υπογραφές των συμβάσεων για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική
Η διασύνδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023, με δεδομένο ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης όλων των έργων είναι 36 μήνες από την ημερομηνία συμβασιοποίησης
Στην Κρήτη την Τετάρτη 10 Ιουνίου θα υπογραφούν σύμφωνα με πληροφορίες οι συμβάσεις με τους αναδόχους για τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεση Κρήτη-Αττική, σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη κατασκευής του σημαντικότερου έργου στην ιστορία των ελληνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «παρών» στο νησί θα δώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της «Αριάδνη Interconnection», δηλαδή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που είναι φορέας υλοποίησης του έργου. Επίσης, οι ανάδοχοι θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι είναι ξένες εταιρείες και, λόγω του κορωνοϊού, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα.

Προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ

Με την τελετή θα συμβασιοποιηθούν έργα συνολικού ύψους περί το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή ο συνολικός προϋπολογισμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς θα υπογραφούν οι συμβάσεις τόσο για τα καλωδιακά τμήματα της υποδομής, όσο και για τους σταθμούς μετατροπής. Η προθεσμία ολοκλήρωσής όλων των έργων είναι 36 μήνες από τη συμβασιοποίηση, κάτι που σημαίνει πως η διασύνδεση θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2023.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου από τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Διαχειριστή κατά την περσινή χρήση, έχει ήδη διασφαλισθεί το σύνολο των κονδυλίων για την υλοποίηση της υποδομής.

Έτσι, πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που είναι το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection», το έργο πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 300-400 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα κεφάλαια πρόκειται να συναφθεί τραπεζικός δανεισμός.

Διασφάλιση της ενεργειακής τροφδοσίας της Κρήτης

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα τροφοδοσίας του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια, με πολύ μεγάλη ελάφρυνση και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Για την υλοποίησή της, στον διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, η Prysmian αναδείχθηκε μειοδότρια για το πρώτο σκέλος, το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.

Για το δεύτερο τμήμα, το οποίο αφορά το έτερο υποβρύχιο καλώδιο, μειοδότρια ήταν η Nexans. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ μειοδότησαν για το τρίτο τμήμα, το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

Τέλος, η Prysmian ανακηρύχθηκε μειοδότρια και για το τέταρτο τμήμα, το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών. Από την άλλη πλευρά, ανάδοχος στον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής ήταν η κοινοπραξία Siemens – ΤΕΡΝΑ, έναντι τιμήματος 370 εκατ. ευρώ περίπου.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης