Ηλεκτρισμός

Αντιδράσεις προμηθευτών για το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ

tags :
Αντιδράσεις προμηθευτών για το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ
Εταιρείες προμήθειας επισημαίνουν προβλήματα λειτουργικότητας της πλατφόρμας, αμφισβητώντας το κατά πόσο θα αντανακλά πραγματικά την εμπορική πολιτική των παρόχων
Προβλήματα στη λειτουργικότητα καθώς και τη σχεδίαση του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ, διαπιστώνουν εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, η πλατφόρμα αντιμετωπίζει σημαντικές τεχνικές δυσλειτουργίες, με συνέπεια να μην είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να «ανοίξει» σύντομα για τους καταναλωτές. Ακόμη όμως και τότε, υποστηρίζουν πως είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο θα αντανακλά πραγματικά την εμπορική πολιτική των παρόχων, βοηθώντας επομένως τον καταναλωτή να επιλέξει την εταιρεία και το είδος συμβολαίου που ταιριάζει πραγματικά στις ανάγκες του.

Ενδεικτικό των τεχνικών προβλημάτων είναι το γεγονός ότι, με βάση πληροφορίες, ακόμη υπάρχουν προμηθευτές που δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την καταχώριση των στοιχείων των προϊόντων που προσφέρουν. Κι αυτό παρόλο που υποτίθεται ότι σήμερα (27/5) έληγε η προθεσμία για την εισαγωγή των παραμέτρων των συμβολαίων, έπειτα από την παράταση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιοτική περιγραφή των προωθητικών ενεργειών

Την ίδια στιγμή, προμηθευτές σημειώνουν ότι, σε υπολογισμούς που γίνονται μέσω της πλατφόρμας, γίνονται υποθέσεις οι οποίες δεν οδηγούν στην παροχή αντικειμενικής εικόνας στον καταναλωτή, για το κόστος που θα επωμιζόταν επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο. Έτσι, για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις η εκτίμηση για το ύψος των επιβαρύνσεων σε ετήσια βάση μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς δεν υπολογίζεται με βάση το πιο ενδεδειγμένο δείγμα παλαιότερων χρεώσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, για τον υπολογισμό των επιβαρύνσεων του καταναλωτή, η πλατφόρμα δεν λαμβάνει υπόψη της το οικονομικό όφελος από τις προωθητικές ενέργειες με τις οποίες οι εταιρείες κατά κανόνα συνοδεύουν τα προϊόντα τους, καθώς γι’ αυτές τις ενέργειες υπάρχει απλώς η δυνατότητα ποιοτικής περιγραφής τους. Κάτι που σημαίνει πως παραγνωρίζεται η βασική εμπορική στρατηγική που ακολουθούν οι εταιρείες του κλάδου, όπως εξάλλου συνέβη και νωρίτερα στις τηλεπικοινωνίες.

Κόκκινο πανί η συμμόρφωση στις Κατευθυντήριες Γραμμές

Ίσως τις πιο σφοδρές πάντως αντιδράσεις έχει προκαλέσει το στάδιο της διαδικασίας όπου οι προμηθευτές θα πρέπει να δηλώσουν αν έχουν υιοθετήσει ή όχι τις Κατευθυντήριες Γραμμές που εξέδωσε πρόσφατα ο Ρυθμιστής, διαλέγοντας ανάμεσα στην επιλογή «Είμαι συμμορφωμένος με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΡΑΕ», ή την «Δεν είμαι συμμορφωμένος με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΡΑΕ». Σύμφωνα με παρόχους, παρόλο που η υιοθέτηση των Κατευθυντήριων Γραμμών τίθεται από την Αρχή σε προαιρετική βάση, το στάδιο αυτό ουσιαστικά δημιουργεί παρόχους δύο ταχυτήτων.

Παράλληλα, αν ένας προμηθευτής δεν ακολουθεί τις Κατευθυντήριες Γραμμές, αυτό σημαίνει πως η ρήτρα που χρησιμοποιεί δεν είναι τυποποιημένη στη μορφή που εισηγείται η ΡΑΕ. Επομένως, όταν στο επόμενο στάδιο καλείται να εισαγάγει τα στοιχεία της ρήτρας του, θα πρέπει να μετατρέψει τη φόρμουλα που χρησιμοποιεί, ώστε να μπορέσει να καταχωρίσει τις παραμέτρους της. Επομένως, η ενδεχόμενη επιβάρυνση που υπολογίζεται μέσω της πλατφόρμας, στην περίπτωση που η ΟΤΣ ξεπερνά τα αντίστοιχα «όρια ανοχής», δεν είναι αυτή που θα επωμιζόταν πραγματικά ο πελάτης της εταιρείας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης