Τελευταία Νέα

Γιατί η κρίση Covid είναι σημαντική στιγμή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

tags :
Γιατί η κρίση Covid είναι σημαντική στιγμή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η ετήσια ζήτηση ενέργειας είναι πιθανό να μειωθεί κατά 6% το 2020, εάν η ανάκαμψη είναι αργή στις περισσότερες περιοχές και η διακοπή λειτουργίας διαρκέσει για πολλούς μήνες
Οι παγκόσμιες βιομηχανίες ενέργειας και ταξιδιών έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του coronavirus, με την αγορά ενέργειας να βιώνει το μεγαλύτερο σοκ μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα εκτεταμένα lockdowns έχουν οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης ενέργειας, επισκιάζοντας αυτήν που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με το Oil Price μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων 100 ημερών, αναφέρει ότι η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση κατά το τρέχον έτος αναμένεται να μειωθεί κατά 6% σε ετήσια βάση, ισοδύναμο με την απώλεια ολόκληρης της ενεργειακής ζήτησης της Ινδίας .

Η παγκόσμια οικονομία στο ολίσθημα της οδηγεί στη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2 σε ρεκόρ, με τις ανανεώσιμες πηγές να διαδραματίζουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως οι κακές ειδήσεις αφαιρούν τη λάμψη: Η ζήτηση πετρελαίου βιώνει τη μεγαλύτερη υποχώρησα από όλες τις σημαντικές πηγές ενέργειας.

Οι προβολές κυμαίνονται από το κακό στο τρομερό, ανάλογα με το πόσο γρήγορα η παγκόσμια οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει.
Με το Gilead Sciences (NASDAQ: GILD) το φάρμακο για τον Covid-19 remdesivir έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως από το FDA και το Sorrento Therapeutics (που ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακάλυψε ένα αντίσωμα που μπορεί να παρέχει αναστολή του Covid-19 αλλά επίσης να ξεφορτωθεί τον ιό σε μόλις τέσσερις ημέρες, ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με κομένη την ανάσα.

oil1.21

Ο ενεργειακός παρατηρητής έχει μοντελοποιήσει τρία ξεχωριστά σενάρια για την παγκόσμια ενεργειακή πορεία:
Περιορισμένα μέτρα περιορισμού, Μερικό lockdown και Πλήρες lockdown.

Η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, καθώς τα περισσότερα μέρη του κόσμου συνεχίζουν να βρίσκονται υπό διάφορους βαθμούς lockdown.

H IEA αναφέρει ότι η ετήσια ζήτηση ενέργειας είναι πιθανό να μειωθεί κατά 6% το 2020, εάν η ανάκαμψη είναι αργή στις περισσότερες περιοχές και η διακοπή λειτουργίας διαρκέσει για πολλούς μήνες. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά θεωρήστε ότι είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση σε 70 χρόνια και ~ 7 φορές τη συρρίκνωση που σημειώθηκε κατά την τελευταία οικονομική κρίση.

H IEA, ωστόσο, λέει ότι η ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί μόνο 4% εάν οι προσπάθειες για τον περιορισμό του ιού είναι επιτυχείς και περισσότερες οικονομίες μπορούν να επανεκκινήσουν γρήγορα.

Eπισημαίνει ότι η μαζική μείωση της ζήτησης ενέργειας είναι καλή για το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα, επειδή οι ετήσιες εκπομπές CO2 αναμένεται να μειωθούν σε πρωτοφανή επίπεδα.

oil2.21

Πράγματι, ο οργανισμός προέβλεψε ότι οι εκπομπές CO2 το 2020 όχι μόνο θα μειωθούν κατά το μεγαλύτερο περιθώριο ποτέ, αλλά θα είναι επίσης σχεδόν διπλάσιος από ό, τι όλες οι προηγούμενες μειώσεις εκπομπών μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 5% το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 8% - 4,5% από το πετρέλαιο και 2% από το φυσικό αέριο. Για ολόκληρο το έτος, ο IEA αναμένει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα ανέλθουν στα 30,6 Gt, σχεδόν 8% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Αυτή είναι σχεδόν 2,6 Gt μείωση περισσότερο από 6 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 0,4 Gt που καταγράφηκε το 2009.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν περισσότερο σε αυτό, το φθινόπωρο στα 600 Mt με την Κίνα και την ΕΕ να ακολουθούν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε ένα σχέδιο επαναγοράς ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ωφελήσει χιλιάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων στον τομέα του άνθρακα και των ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο ο IEA έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής, ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο ανθεκτικός κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Πράγματι, η παγκόσμια χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,5% κατά το πρώτο τρίμηνο με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξάνεται σχεδόν κατά 3% κυρίως λόγω των νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν έτος.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες πηγές κυρίως λόγω ευνοϊκής ρύθμισης ή / και χαμηλότερου λειτουργικού κόστους.
Η ΙΕΑ αναφέρει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στο 28% κατά το πρώτο τρίμηνο από 26% έως το τέλος του 2019, κυρίως σε βάρος του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Για ολόκληρο το έτος, η IEA αναμένει ότι η παγκόσμια χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1%.
Εν τω μεταξύ, η επέκταση της αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να βοηθήσει τις ανανεώσιμες πηγές να ενισχύσουν το μερίδιο τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 5% το τρέχον έτος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης