Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αύξηση - έκπληξη της εγχώριας κατανάλωσης στην υψηλή τάση τον Απρίλιο - Οι παρατηρήσεις Κοπανάκη, Κοντολέων, Γιαννακόπουλου, Σκοτεινού

Αύξηση - έκπληξη της εγχώριας κατανάλωσης στην υψηλή τάση τον Απρίλιο - Οι παρατηρήσεις Κοπανάκη, Κοντολέων, Γιαννακόπουλου, Σκοτεινού
Σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά το γενικευμένο lockdown των βιομηχανιών, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 21,86% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019
Ερωτηματικά προκαλεί η εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία (υψηλή τάση) κατά τη διάρκεια του lockdown, που καταγράφεται στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το δελτίο Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού του Χρηματιστηρίου Ενέργειας παρά το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 13%, στην υψηλή τάση καταγράφηκε αύξηση τον Απρίλιο κατά 21,86 % σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και τούτο παρά το γεγονός ότι δεν ήταν λίγες οι μεγάλες βιομηχανίες που διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Αντίθετα στη χαμηλή τάση δηλαδή τα νοικοκυριά καταγράφηκε μείωση της ζήτησης κατά 19,10% και στη μέση τάση (μικρές επιχειρήσεις εμπορικές δραστηριότητες κλπ) μειώθηκε κατά 18,89%.

Μάλιστα σε επίπεδο τετραμήνου η αύξηση στη υψηλή τάση είναι 9,6% ενώ η πτώση στο τετράμηνο για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης ήταν 8,62% και της μέσης τάσης 10,07%. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο η πτώση της ζήτησης περιορίζεται στο 6,6%.

Διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ

Η κατάσταση της αγοράς, η μείωση της ζήτησης και η πτώση της Οριακής Τιμής του συστήματος κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν το αντικείμενο διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πάντως ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημείωσε ότι η μείωση της ζήτησης ήταν μεγαλύτερη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή. Απέδωσε δε την μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου εισάγοντας υγροποιημένο αέριο σε χαμηλότερες τιμές.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Διευθυντής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Protergia Ιωάννης Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι τον Απρίλιο είδαμε πώς θα είναι το σύστημα με αυξημένη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών και φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, υπογράμμισε πως οι βασικές αιτίες για την πτώση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αφενός οι χαμηλότερες τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και αφετέρου η μείωση της ζήτησης που επέτρεψε την μη χρησιμοποίηση των ακριβών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Σημείωσε ότι η ελληνική βιομηχανία θα έχει να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις οποίες παρέχονται μέτρα στήριξης, αλλά και ταυτόχρονα την μείωση της ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της κρίσης, που θα πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές.

Κανένα πρόβλημα ευστάθειας του συστήματος

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν λειτουργήσει η προθεσμιακή αγορά και εφόσον ο λιγνίτης παραμένει στο ενεργειακό ισοζύγιο οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα θα παραμείνουν υψηλότερες σε σχέση με την ΕΕ.
Τέλος ο Διευθυντής Διαχείρισης Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Ηρακλής Σκοτεινός ανέφερε ότι το σύστημα αντιμετώπισε μεγάλη βύθιση στην ζήτηση ενέργειας και ανταποκρίθηκε χωρίς να προκύψει κανένα ζήτημα ευστάθειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης