Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μειώθηκαν οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Τουρκία

Μειώθηκαν οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Τουρκία
Η Τουρκία στρέφεται στο φθηνότερο ρωσικό LNG
Το ρωσικό Yamal LNG παρέδωσε φορτίο στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, την δεύτερη μόνο παράδοση μέχρι σήμερα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές LNG υπονομεύουν τις εξαγωγές αγωγού φυσικού αερίου της Μόσχας προς μια βασική αγορά.

Στη Ρωσία, μόνο ο κρατικός γίγαντας Gazprom μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγού - μια πρακτική που έχει από καιρό αμφισβητηθεί ανεπιτυχώς από ανταγωνιστές - αλλά η ιδιωτκή εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek έχει το δικαίωμα να εξάγει LNG.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG αποστέλλονται κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία αλλά σε διαφορετικούς πελάτες.
Η Μόσχα έχει από καιρό διαμηνύσει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου δεν πρέπει να ανταγωνίζονται, αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται.

Ωστόσο, με τη περιορισμένη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπερψυκτικό LNG είναι πολύ φθηνότερο από το αέριο μέσω των αγωγών, όπου οι όροι τιμολόγησης είναι σε μεγάλο βαθμό καθορισμένοι.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης LNG που επικαλείται το Reuters, η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας Botas τον περασμένο μήνα αγόρασε ένα φορτίο Yamal LNG στην αγορά spot από τη Total, έναν από τους συνεργάτες της Novatek στο εργοστάσιο Yamal.

Η Rebecca Chia, αναλύτρια της εταιρείας πληροφοριών Kpler που παρακολουθεί τις αποστολές LNG παγκοσμίως, δήλωσε στο Reuters ότι ένα φορτίο 65.000 τόνων που προέρχεται από την Yamal παραδόθηκε στην Botas στις 13 Απριλίου μετά από μεταφορά από πλοίο σε πλοίο (STS).

Η Chia είπε ότι το μόνο προηγούμενο φορτίο LNG προέλευσης Yamal παραδόθηκε στην Τουρκία στις αρχές του 2019.

Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Τουρκία, έναν από τους βασικούς πελάτες της, μέσω των υποθαλάσσιων αγωγών TurkStream και Blue Stream που έχουν συνολική χωρητικότητα 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως.

Οι πωλήσεις της Gazprom στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 35% στα 15,5 bcm πέρυσι, ή το ήμισυ της χωρητικότητας των αγωγών. Η Gazprom σχεδίαζε συντήρηση στο Blue Stream για τις 13-19 Μαΐου, αλλά Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα έργα θα παραταθούν κατά 10 ημέρες.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters η Botas αναμένεται να αγοράσει περισσότερο LNG στην spot αγορά, ενώ η συντήρηση της Blue Stream επέτρεψε στην εταιρεία να περιορίσει τις αγορές από την Gazprom.

«Για την Botas είναι λογικό να μειωθούν οι εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Ρωσία και να αντικατασταθεί με άμεσες προμήθειες LNG, καθώς το LNG είναι επί του παρόντος πολύ φθηνότερο», δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, επικεφαλής των αγορών φυσικού αερίου στη συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας Rystad Energy.

Υπολογίζει ότι η τιμή για τις εισαγωγές αγωγών από τη Ρωσία στην Τουρκία θα ανέλθει σε περίπου 6,5 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με 1,5-2 $ ανά MMBtu για παραδόσεις LNG.

«Μια πτώση (στις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Τουρκία) θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε μια πηγή της Gazprom στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι συνολικές αποστολές προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μειώθηκαν κατά 19,2% σε ετήσια βάση σε 39,62 bcm το πρώτο τέταρτο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης