Ενέργεια

Το Κατάρ περνά στην αντεπίθεση και διεκδικεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά LNG

tags :
Το Κατάρ περνά στην αντεπίθεση και διεκδικεί την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά LNG
Σχεδόν έχασε την spot αγορά της Κίνας τον Ιανουάριο από την Αυστραλία
Παρά - ή ίσως εξαιτίας - της παγκόσμιας υπερπροσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την περιορισμένη ζήτηση και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην αγορά υδρογονανθράκων συνολικά, το Κατάρ πιστεύει ότι η μακρά εμπειρία και υποστηρικτική υποδομή που έχει συγκεντρώσει στον τομέα από τότε για πρώτη φορά έγινε εξαγωγέας LNG το 1997 θα του επιτρέψει να ανακτήσει την προηγούμενη θέση του ως ο νούμερο ένα εξαγωγέας LNG στον κόσμο.

Σύμφωνα με το OilPrice.com για το σκοπό αυτό, έχει ανακοινώσει μεγάλα και τολμηρά σχέδια για την κορυφαία υπερ-γιγαντιαία δεξαμενή φυσικού αερίου, το North Dome, μαζί με συνακόλουθες συμφωνίες για την εξασφάλιση τεράστιας νέας χωρητικότητας LNG στην κύρια εξαγωγική αγορά στόχου της, την Κίνα.

Μετά από πολλά χρόνια ως κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, το Κατάρ φέρεται να έχασε σχεδόν την spot αγορά τον Ιανουάριο από την Αυστραλία, η οποία έστειλε περίπου 77.514 εκατομμύρια τόνους LNG σε ετήσια βάση από τα 10 έργα LNG της χώρας κατά τη διάρκεια του 2019.

Παρόλο που υπήρχαν διάφορα στοιχεία, το ποσοστό από την Αυστραλία σημείωσε ωστόσο αύξηση 11,4% σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής στο γιγαντιαίο Ichthys LNG Project στο Darwin, και ήρθε ως μια απογοητευτική υπενθύμιση στο Κατάρ ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός του στον τομέα του LNG είχε αυξηθεί.

Τα εργοστάσια της Αυστραλίας Curtis Island CSG-LNG που λειτουργούν από την Αυστραλία Pacific LNG και το Queensland Curtis LNG που λειτουργούν σχεδόν σε πλήρη ικανότητα επέτρεψαν στην παραγωγή του Queensland να αυξηθεί κατά 8,2% σε ετήσια βάση σε 22 εκατομμύρια τόνους για το 2019, ενώ η παραγωγή της βόρειας χώρας επίσης αυξήθηκε - κατά 153% σε ετήσια βάση - από 4,15 εκατομμύρια τόνους το 2018 σε 10,5 εκατομμύρια τόνους το 2019.

Σε αυτό το στάδιο, επιπλέον, πριν από το ξέσπασμα του κορωναϊού και την έναρξη του πολέμου των τιμών του πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία ήταν έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της ακόμη περισσότερο, καθώς τα 10 μεγάλα έργα LNG είχαν συνολική χωρητικότητα 87,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpy ), και το γιγαντιαίο του Prelude LNG Project επρόκειτο να αυξηθεί σημαντικά φέτος.
Επιπλέον, πριν από την τρέχουσα κατάρρευση της αγοράς, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τέσσερα επιπλέον έργα LNG με συνολική χωρητικότητα 45 mtpy τα επόμενα χρόνια.

Η απάντηση του Κατάρ, στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην πρόθεση να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα LNG κατά 64% τα επόμενα επτά χρόνια, με την κρατική Qatar Petroleum να αναμένει ότι η ικανότητα θα αυξηθεί στα 126 mtpy έως το 2027 από την τρέχουσα δυναμικότητα περίπου 77 mtpy.
Αυτός ο νέος αριθμός ξεπερνά τον προηγούμενο αριθμό 110 mtpy, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον North Dome σε 1.760 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) αερίου, επιπλέον 70 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων και σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου πετρελαίου (LPG), ήλιο και αιθάνιο (τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του πετροχημικού τομέα του Κατάρ).

Η αύξηση ήταν κυρίως συνάρτηση της ανακάλυψης περαιτέρω παραγωγικών στρωμάτων καταθέσεων αερίου που συνδέονται με την κύρια περιοχή του North Dome, αλλά βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα στην ξηρά από την ακτή του Ras Laffan. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida Al-Kaabi, αυτό θα επιτρέψει στο εμιράτο να προχωρήσει με τις μηχανικές εργασίες σε δύο επιπλέον εγκαταστάσεις παραγωγής LNG, με συνδυασμένη χωρητικότητα 16 εκατομμυρίων τόνων .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης