Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε χαμηλό δεκαετίας οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο

Σε χαμηλό δεκαετίας οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο
Οι εξαγωγές αναμένεται να είναι περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν μια δεκαετία, και η εγχώρια παραγωγή διύλισης είναι πιθανό να περιορισθεί καθώς η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τη ζήτηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της βιομηχανίας και αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 23% σε περίπου 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με ένα σύμφωνο μείωσης της προσφοράς του ΟΠΕΚ + προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές που πλήττονται από την κατάρρευσης της ζήτησης λόγω των lockdowns που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για το Μάιο αναμένεται να είναι περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, ενώ η Ασία λαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μικρότερες από 600.000 bpd, σύμφωνα με το Reuters.

Η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου σημαίνει χαμηλότερη παραγωγή αερίου, ένα υποπροϊόν κατά την εξαγωγή αργού. Το αέριο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία πετροχημικών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί όλο και περισσότερο να παράγει περισσότερη ενέργεια από το φυσικό αέριο για να εξοικονομήσει αργό πετρέλαιο για εξαγωγές.

Ωστόσο, η χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σημαίνει πιο φθηνό αργό που διατίθεται για οικιακή χρήση, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει καύση περισσότερου πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται με τη χρήση κλιματιστικών.

Το 2019, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε περίπου 9,9 εκατομμύρια bpd, έκαψε 550.000 bpd αργού το καλοκαίρι, μειωμένο κατά 700.000 bpd σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, πηγές της βιομηχανίας αναμένουν τώρα ότι η χρήση θα αυξηθεί ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Σε γενικές γραμμές, η εγχώρια ζήτηση για πετρέλαιο και τα προϊόντα του αναμένεται να είναι ασθενέστερη.

«Η συνολική ζήτηση στο βασίλειο θα είναι πολύ αδύναμη ... λόγω του COVID-19 και θα δούμε χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση», δήλωσε η Amrita Sen, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Energy Aspects, προσθέτοντας ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι περικοπές του προϋπολογισμού θα οδηγήσουν την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας σε ύφεση.

Τα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία συνήθως επεξεργάζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν λιγότερο καθώς η ζήτηση προϊόντων μειώθηκε.

Σύμφωνα με τις περικοπές του ΟΠΕΚ +, η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή ελαφρού πετρελαίου σε σχέση με το βαρύ, δήλωσε ο Sadad al-Husseini, σύμβουλος ενέργειας και πρώην διευθυντής της Saudi Aramco.

Είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ελαφρά πεδία πετρελαίου τείνουν να παράγουν περισσότερο σχετικό αέριο και το βαρύ πετρέλαιο συνήθως είναι πιο δαπανηρό να εξαχθεί καθώς τείνει να προέρχεται από υπεράκτιες εγκαταστάσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης