Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Συνωστισμός δεξαμενοπλοίων LNG στις ευρωπαϊκές ακτές – Περιορισμένη η ζήτηση στην Ασία

Συνωστισμός δεξαμενοπλοίων LNG στις ευρωπαϊκές ακτές – Περιορισμένη η ζήτηση στην Ασία

Έντεκα δεξαμενόπλοια LNG, από τα συνολικά 15 πλοία LNG παγκοσμίως, πλέουν κοντά στην Ευρώπη, περιμένοντας να παραδώσουν τα φορτία τους, 

Φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συσσωρεύονται στις ακτές της Ευρώπης, καθώς η πανδημία του coronavirus διαταράσσει σοβαρά τη ζήτηση φυσικού αερίου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις τις απορρίψεις δεξαμενόπλοιων και αυξάνει τον αριθμό των σκαφών που χρησιμοποιούνται ως πλωτή αποθήκευση, ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα lockdowns λόγω του ιού έχουν οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βιομηχανικού αερίου παγκοσμίως, μειώνοντας τη ζήτηση για LNG και προκαλώντας αναβολές φορτίων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις, που αρχικά αντικατοπτρίζεται από τη συσσώρευση πλωτών φορτίων στην Άπω Ανατολή και την Ινδία.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα πλοία καταφέρνουν να εκφορτώσουν η ζήτηση LNG στην Ασία παραμένει συγκρατημένη με τις τιμές σε χαμηλό ρεκόρ LNG-AS, αφήνοντας τα ανεπιθύμητα φορτία να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και δημιουργώντας μια νέα συμφόρηση.

Σύμφωνα με το Reuters συνολικά 11 δεξαμενόπλοια LNG πλέουν κοντά στην Ευρώπη, περιμένοντας να παραδώσουν τα φορτία τους, από τα συνολικά 15 πλωτά πλοία LNG παγκοσμίως, δήλωσε η Nathalie Leconte, αναλύτριατης εταιρείας πληροφοριών της εταιρείας Kpler στο Reuters.

«Λόγω της υπερπροσφοράς και των χαμηλών τιμών στην Ασία, η Ευρώπη ήταν ο τελευταίος προορισμός», είπε η Leconte

"Αλλά με τα επίπεδα αποθέματος LNG τις αποθήκες φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα και τη ζήτηση χαμηλή στην Ευρώπη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι αφίξεις πλοίων, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις."

Επεσήμανε ότι τέσσερα από τα πλοία αναμένεται να παραδώσουν φορτία στο λιμάνι Montoir της Γαλλίας, από τρία στην Ισπανία και τη Βρετανία, ενώ ένα είχε άγνωστο προορισμό.

Η Kpler σημείωσε επίσης τρία δεξαμενόπλοια πλέουν στην Ινδία και ένα στην Άπω Ανατολή.

Τα περισσότερα από τα πλωτά φορτία φορτώθηκαν στη Νιγηρία, τέσσερα στο Κατάρ και τρία πλοία βρίσκονται σε μια μακροχρόνια ναύλωση από τη Royal-Dutch Shell, δήλωσε η Leconte.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικές μετρήσεις για να προσδιορίσουν ένα φορτίο ως πλωτή αποθήκευση, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις ημερομηνίες φόρτωσης και την ταχύτητα του πλοίου.

Το ClipperData μετρά τουλάχιστον οκτώ δεξαμενόπλοια LNG που πλέουν κοντά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο - τέσσερα κοντά στην Ισπανική ακτή στον Ατλαντικό , δύο κοντά στη Βρετανία και δύο ακόμη κοντά στη Μάλτα.

«Υπάρχει υψηλότερος αριθμός αφίξεων (στην Ευρώπη) από ό, τι πέρυσι, καθώς ξεκίνησαν την παραγωγή περισσότερων εξαγωγικών έργων», δήλωσε ο Kaleem Asghar, διευθυντής του LNG analytics στο ClipperData, προσθέτοντας ότι αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση και τα υψηλότερα επίπεδα αποθέματος, οδήγησε σε την αύξηση των πλωτών φορτίων.

Καταμέτρησε 20 δεξαμενόπλοια που πλέουν παγκοσμίως αυτήν τη στιγμή, με τρία στα δυτικά παράλια της Ινδίας, δύο κοντά στην Ιαπωνία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και μεμονωμένα υπεράκτια φορτία σε Αυστραλία και Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σε χαμηλό όλων των εποχών για ορισμένες συμβάσεις φέτος.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου επόμενου μήνα στη Βρετανία υποχώρησε κάτω από το future του αμερικανικού Henry Hub τον περασμένο βδομάδα, με το ολλανδικό να διαπραγματεύεται επίσης κάτω από το Henry Hub κάποια στιγμή την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία τιμών του Refinitiv Eikon.

Η συνολική αποθήκευση φυσικού αερίου στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τη Γερμανία ισοδυναμεί με περίπου 330 terawatt ώρες, ή περίπου το 66% της χωρητικότητας αποθήκευσης, σύμφωνα με το Refinitiv Eikon, 20% πληρέστερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στη Βρετανία, η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πλήρης 64%, σε σύγκριση με 54% πριν από ένα χρόνο.

Ο Trevor Sikorski, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου και άνθρακα στην Energy Aspects δήλωσε ότι οι τιμές του LNG είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλές στην Ευρώπη το καλοκαίρι καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να περιορίσουν τις αποστολές των ΗΠΑ.

Περίπου 20 φορτία από τις ΗΠΑ έχουν ήδη ακυρωθεί από αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία για φόρτωση τον Ιούνιο.

Η Energy Aspects μείωσε τις προβλέψεις της για το LNG που φθάνει στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι κατά 5 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι αγοραστές αναμένεται να ακυρώσουν περισσότερα φορτία φόρτωσης στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, καθώς και φορτία από άλλους προμηθευτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης